Muskaatõis

Pärineb Indiast.

Muskaatõit on alati peetud hinnalisemaks kui muskaatpähklit. 19. sajandi teisel poolel oli ta umbes neli korda , sajandi lõpul aga kaks korda kallim, kui muskaatpähkel. Praegusel ajal on muskaatõis 25-30% kallim kui muskaatpähkel.

Muskaatõis on nagu muskaatpähkelgi tugeva peene lõhna ja kõrvetava vürtsise maitsega.

Muskaatõit kasutatakse enamasti samade toitude maitsestamiseks, nagu muskaatpähklitki v.a. seene-, kala- ja makaronitoitude ning metslinnuliha maitsestamiseks. Liharoogades sobib muskaatõis hästi kokku muskaatpähkliga, paljudes kastmetes aga tarvitatakse teda üksinda. Muskaatõis annab kastmele spetsiifilise aroomi. Inglise ja saksa köögis kasutatakse kastmete valmistamisel muskaatõit alati poole rohkem, kui muskaatpähklit (näit: jorkshiki ja frankfurdi kastmed), prantsuse ja itaalia köögis kasutatakse rohkem muskaatpähklit (näit: bolonja kaste). Euroopas kasutatakse lõhnastatud sinepi ja ketshupi valmistamisel ning konservitööstuses muskaat ehk maatsiseõli, muskaatõitest saadavat aromaatset värvitut essenssi.

Säilitatakse kuivatatult.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa