Valge pipar

  • ladina k: [ Piper nigrum ]

Pärineb Lõuna - Indiast. Valge pipar saadakse musta pipra küpsetest punastest viljadest. Leotatakse neid viljaliha eemaldamiseks mere või lubja vees. Kui tahetakse saada hästiaromaatset pipart, asendatakse leotamine pipraterade fermentimisega. Pärast viljaliha eemaldamist pipraterad kuivatatakse. Valmisvürts on ümmargune siledapinnaline määrdunudvalge tera, mille sisemus on veidi kollakas. Valget pipart toodetakse Indo - Hiinas ja Malaisias.
Maitselt on ta vähem terav, kuid aroomikam kui must pipar.
Magusaid suupisteid valge pipraga ei maitsestata ning suppidele ja salatitele listakse harva. Valgel pipral on tugev, veidi raske, kuid peen aroom, siis sobib ta hästi õrnade keedetud toidute maitsestamiseks, millel endal ei ole erilist lõhna (veise- ja vasikaliha, pelmeenid ning muud keedetud lihast ja tainast tooted). Valge pipar kuulub vürtsisegude, eriti mõõdukalt teravamaitseliste heledate karride koostisesse.
Säilitatakse kuivatatult.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa