Kubeebapipar

ladina k: [ Pipar cubeba ]

  • Kubeebapipar pärineb Indoneesiale kuuluvalt suurelt Sunda saartelt. Seda pipra liiki kasvatatakse Indoneesias, Malaisias, Sri Lankal ja veidi ja Antillidel. Vürtsi saamiseks kuivatatakse poolküpseid kollaseid pipravilju päikese käes. Kubeebapipra viljad on pirnikujulised, 4-6 mm läbimõõduga, 5-9 mm pikkuse "jalakesega". Kuivatatult on vili tumehall, või hallikas pruun, kortsuline. Viljad on seest õõnsad: üsna hapra õhukese kesta sees on üksik must seeme, mis kinnitub viljakestale ainult "jalakese" kohas. Hästi kuivatatud kubeebapipar on algul tuhkhall, ning tumeneb alles pikaajalisel seimisel. Seega näitab hall värvus kubeebapipra head kvaliteeti.
  • Maitse on vürtsikas, veidi kõrvetav ning samal ajal suud jahutav. Lõhn on nõrga kampri hõnguga. Kuna maitse on märksa tugevam, kui mustal pipral, siis kasutatakse seda palju väiksemates kogustes. Praegusel ajal maitsestatakse peamiselt malaisia köögis riisi, köögivilja, mitmesuguseid moluskeid (teod), ohakanahkseid (trepangid) ja lülijalgseid nagu (krabid, homaarid ja krevetid).
  • Säilitatakse kuivatatult.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa