Karulauk

ingl.k: BEAR`S GARLIC
ladina k: [ Allium ursinum ]

  • Karulauk kasvab metsikult Põhja-aasia ja Euroopa lehtmetsades, niisketel, huumuserikastel ja varjulistes kohtades. Lehed elleptilis või munajaspüstjad, sarnanevad maikelluselehtedega, koltuvad juulis. Sibulad väikesed küüsjad. Karulauku (A. ursinum) tunneme eelkõige kevadel turgudel müüdavate lehtede järgi. Liigagara kogumise tõttu on karulauk aga hiljuti kaitse alla võetud ning looduslikelt kasvukohtadelt teda enam noppida ei tohi. Küll aga on teda võimalik aias kasvatada. Karulauk eelistab varjulist huumusrikka substraadiga kasvukohta. Kord istutatuna hakkab ta ise seemnetega rikkalikult paljunema.
  • Karulaugu maitse sarnaneb küüslaugumaitsele.
  • Maitseainena kasutatakse küüslaugumaitselisi ja -lõhnalisi noori lehti värskelt salatisegus ja marinaadis ning sibulaid värskelt ja kuivatatult. (Kasutatakse küüslaugu asemel).Kuivatamisel karulaugu lõhn nõrgeneb, kuid iseloomulik maitse püsib. Terava küüslaugulõhna tõttu tarvitatakse kaulauku enamasti kuivatatult või marineeritult. Karulauku keeta ei ole soovitav, siis kaob iseloomulik lõhn.
  • Säilita niiskesse köögipaberisse ja toidukilesse pakituna, külmkapis kuni 3 päeva. Pikema ajaliseks säilitamiseks on soovitav karulauk hakkida peeneks ja vähese veega jääkuubikuid teha. Säilitada saaba ka kuivatatult või marineeritult (nagu küüslauk).
  • Lehtedel tugev küüslaugu lõhn ja maitse. Maitseainena võib kasutada nagu küüslauku- Külva peenrasse alates septembrist (seeme vajab idanemiseks läbikülmumist). Kasvukohale istutakse vahekaugusega 20x20 cm. Talub poolvarju. Võib kasvatada dekoratiivtaimena.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa