Must aroonia

  • inglise k: black chokeberry või black aronia berry
  • soome k: marja-aronia

Musta arooniat kasvatakse nii meil kui mujal sageli hekipõõsana, ning siis ta pügamisest johtuvalt kas ei kanna üldse marju või teeb seda väga kasinalt.

Omadused. Marjad on aroonial läikivmustad ja suured, neid on palju ning neid on hõlbus korjata; ka valmib kogu põõsa saak peaaegu samaaegselt. Maitse seevastu valmistab uudistajale pettumuse. Rohked parkained tuletavad meelde toomingamarju, samas aga jääb puudu maitsest ja happelisusest.

Hoidistamiseks sobib arooniamahl seevastu suurepäraselt, kui vaid tegijal on teada mõned salanipid. Kirsilehtede ja sidrunhappe abil saab arooniast keeta suurepärase maitsega, küllaldase suhkrukoguse lisamisel toatemperatuurilgi hästi säiliva mahla (retsepti leiate allpool). Keedetud ja sidrunhapet sisaldav mahl ei jäta ka nii püsivaid plekke kui toormahl. Küllaltki populaarne võte on marjade mehaaniline purustamine mõne elektririistaga, misjärel mass kas keedetakse läbi või lastakse toorelt nõrguda läbi mitmekordse niisutatud marli. 

Soomlased seevastu eelistavad samadest ainetest toormahla valmistamist, leotades marju vaid üks kord. Ka soovitatavad soomlased mahla hoida tema väärtuste säilitamise huvides külmas ja pimedas ning tingimata ühtlasel temperatuuril. Ameeriklased soovitatavad mahla valmistada aurutamise teel ning segada seejärel kokku suhkruta õunamahlaga vahekorras 1:1. Säilitamiseks peab muidugi siingi olema külm hoidla. Ameeriklastelt pärineb ka soovitus enne ükskõik millise meetodi kasutamist marjad läbi külmutada, mis pidavat oluliselt tõstma eralduva mahla kogust.

Aroonia väärtused. Aroonia võib kiidelda vitamiinide C-, E-, B- ja P-vitamiini sisaldusega, lisaks on temas ka palju mikroelemente ja mineraalaineid. Suurtes kogustes tarbituna alandab arooniamahl vererõhku. USA teadlaste uusimad uurimused tõestavad nii aroonia soodsat mõju vereringele kui ka südant tugevdavat ning kuseteid põletike eest kaitsvaid omadusi. 

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa