Füüsal

perekond: Solanaceae

  • ladina k:  Physalis peruviana
  • inglise k: Cape Gooseberry
  • saksa k: Kapstachelbeere, Ananaskirsch
  • rootsi k: Physalis
  • prantsuse k: Alkekenge, Physalis
  • hispaania k: Uvilla

Päritolu: Peruu
Füüsalise liike tuntakse üle 70. Kesk- ja Lõuna-Euroopas kasvab looduslikult harilik füüsalis. Kultuuritaimena kasvatatakse põhiliselt kahte liiki - mehhiko füüsalis [Physalis ixocarpa Brot.] ja maasikafüüsalis [Physalis pubescens L.].
Aedades kasvatatakse meil sagedasti ilutaimena - jaapani füüsalist ehk hiina laternat-, mis on kuivatatult väga dekoratiivne oma oranzhide laternataoliste õietuppede tõttu. Füüsalise vili on paljuseemneline mari (sisaldab kuni 500 väikest seemet), mis meenutab tomati vilja, kuid on kaetud nahkja kotiga- õietupega. Olenevalt sordist sisaldab vili 6-8% kuivainet, kuni 4% sukrut, 25-30 mg% C-vitamiini, orgaanilisi happeid ja pektiini. Füüsalist kasvatatakse nagu tomatit. Sügisel kogutakse taime küljest mahalangenud vilju, sest need on füsioloogiliselt valminud. Esimesed öökülmad parandavad viljade maitset. Maasikafüüsalist nimetatakse ka rosinafüüsaliseks, kuna ta viljad sobivad väga hästi kuivatamiseks.
Maasikafüüsalise viljad on magusamad, maasika maitsega ja lõhnaga.
Vilju kasutatakse keedise ja sukaadi valmistamiseks. Peruu füüsalist tehakse ka veini. Kuivatatud viljadest tehakse kompotti. Füüsalis sobib hästi salatiks, püree ja ikra valmistamiseks ning konserveerimiseks analoogselt rohelise tomatiga. ravimeditsiinis kasutatakse füüsalist neeruhaiguste puhul. Füüsalise viljadel eemalda õitupp, pese kuuma veega, et paremini eemaldada liimjat ainet, millega viljad on kaetud.
Füüsalise vilju võib värskelt säilitada pikemat aega. Füsioloogiliselt valminud vilju võib säilitada 1-2 kuud, ja tehnilises küpsuses kogutud vilju 1-4ºC juures kuni kevadeni.

Säilitamine

12-16º C
ideaalne ºC 12-15º C 1-2 kuud

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa