Aedmaasikas

perekond: Rosaceae

  • ladina k: Fragaria ananassa
  • inglise k: Strawberry 
  • saksa k: Erdbeer
  • rootsi k: jordgubbe
  • soome k: mansikka
  • hollandi k: aardbei

Maasika kodumaaks peetakse Ameerikat ja aedmaasika tuntus pole Euroopas üldsegi pikk. Maasikakasvatus sai hoo sisse alles siis, kui Ameerikast toodi 1624. aastal Euroopasse Virginia maasikas [ Fragaria virginiana ] ja 1714. aastal Tšiili maasikas [ Fragasia chiloensis ]. Tänaseks on aretustöö tulemusena maailmas teada umbes 5000 erinevat maasikasorti.
Aedmaasika suurimaks väärtuseks on marjade C-vitamiini sisaldus: 100 g maasikaid sisaldab umbes 60 mg C-vitamiini. Kõige maitsvamad maasikad on keskmise suurusega, tugeva lõhna ja erksa värviga. Pooltoored marjad peale korjamist edasi ei valmi. Kasutatakse magustoitude, salatite, tortide, likööride, jookide valmistamisel.
Enne toiduks serveerimist loputa sõelale pandud marjad jaheda veega, seejärel eemaldada tupplehed, kuid maasikaid võib serveerida ka koos tupplehtedega nt kaunistusena.
Lühiajaliseks säilitamiseks külmkapis sobib kõige paremini anum, mis võimaldab marjadele õhu juurdepääsu, kuna kinnises karbis (anumas) marjad riknevad. Maasikaid säilitatakse hoidistena, külmutatult, kuivatatult. Nagu marjade puhul ikka, kehtib ka maasikate puhul reegel, et külmutada tuleks neid kiiresti ja väikestes kogustes. Külmutamisel väheneb maasikate magusus, selleks on hea vahele raputada suhkrut, mis ka säilivust parandab.

Säilitamine
20º C1 päev
12º C2 päeva
6º C3,5 päeva
0º C5 päeva

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa