Karusmari

perekond: Saxifragaceae

  • ladina k: Ribes uva-crispa
  • inglise k: Grooseberry
  • saksa k: Stachelbeere
  • rootsi k: Krusbär

Karusmarja kodumaaks peetakse Kaukasust ja Lääne -Aafrikat. Kasvatama hakati 1600 aastatel Nordenis.
Karusmarju kasvatatakse väga palju erinevaid sorte. 1800 aastatel võistlesid Inglased, et kellel õnnestub välja aretada suurma viljalihaga karusmarja. Tänaseks on aretatud rikkalik valik erineva värvi- suuruse ja vormiga sorte.
Pooltoored marjad on väga pektiinirikkad, sellepärast on nad väga sobilikud zhelee valmistamiseks. Küpseid marju süüakse värskelt, kasutatakse magustoitudes, keedetakse moosiks, supiks, valmistatakse mahla, jpt hoidiseid.
Karusmari on üks neist marjadest mida tihti süüakse enne kui marjad on täielikult valminud. Mida väiksemad marjad,seda ilusam koor, kuid samas on väikesed marjad ka hapumad kui suured. Karusmari sobib väga hästi külmutamiseks, teda ei pea suhkrustama ega blansheerima. Piisab vaid kui puhastada marjad ja külmutada plastkotis või - karbis. Kõige sobivam aeg korjamiseks on juuni alguses, siis kui marjad ei ole täitsa valminud (pooltoored).  

Säilitamine

  20º C 2 päeva
  6º C 8 päeva
  3º C 12 päeva
  0º C 20 päeva
ideaalne º C 0º C  

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa