Proteiinid

Sõna “proteiin” tuleb kreekakeelsest sõnast protos, mis tähendab esimest, sageli kõige tähtsamat.
Esimest korda kasutati seda sõna aastal 1838, mil arvati, et proteiin on üks kindel orgaaniline aine, mida sisaldub kõikides elavates organismides.

Proteiinid ehk valgud on vajalikud organismi ehitusmaterjalina. Nad annavad täeilikult oksüdeerumisel 17kJ/g energiat. Peamiseks valkude allikaks on loomsed koed, nt liha, vorsttooted. Taimedes on valge tunduvalt vähem. Kõige valgurikkamad on sojaoad (üle 40%), liblikõieliste seemnetes on valke ~30% ja teraviljades kuni 15%.

Tänapäeval tuntakse paljusid erinevaid proteiine, kusjuures need jaotatakse vastavalt ülesannetele ja lahustuvusele:
• albumiini esineb munavalges,
• aktiin ja müosiin lihas,
• gliadiin ja gluteiin nisus, mis üheskoos moodustavad taigna gluteeni ehk sitkuse,
• kollageen sidekoes ja kõõlustes,
• elastiin sidekoes ja veresoontes,
• fosfoproteiinid, näiteks piima kaseiin,
• glükoproteiinid seedimise soodustajatena,
• lipoproteiinid esinevad munakollase letsitiinis,
• kromoproteiinid, hemoglobiin jne.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa