Ketšup

  • inglise k: catsup, catchup või ketchup
  • soome k: ketsuppi

Sõna ketjap pärineb arvatavasti malai keelest, kus see tähistab sojast valmistatud maitseandjat.

Tööstulikult toodetud pikantne vürtsikaste. Tuntuim neist on tomatipüreest, maitseköögiviljadest ja vürtsidest valmistatud tomatiketšup. Lisaks on veel palju erinevaid ketšupeid, näiteks seene-, pähkli- jm. ketšupeid. Kasutatakse salatite, liha- ja kalatoitude maitsestamiseks.
Kõigepealt võttis ketšupi omaks Aasias hulgaliselt asumaid omav Suurbritannia, seejärel Põhja-Ameerika ning lõpuks ka mandri-Euroopa.
Lugematuid variante omav ketšup on magushapu tomatikaste, mis sisaldab lisaks tomatile alati kas äädikat või sidrunimahla ja mingit magusainet. Teisteks üldtuntud lisanditeks on sibul ja küüslauk ning must pipar. Ketšupiks on hakatud nimetama ka tomatiketšupiga samal põhimõttel valmistatud maitsekastmeid, mille põhiaineks on kas jõhvikad, austrid, viinamarjad, mango, seened või isegi pähklid.
Ketšup on paljudele saanud armastatuimaks (ja kahjuks ka ainsaks!) laua-maitseandjaks, kuid selle kastmega maitsestatakse ka hautisi, suppe ja kastmeid.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa