Peenestamine

Peenestamine ehk kõnekeeles hakkimine on toiduainete lõikamine väikesteks tükikesteks, mille kuju pole oluline. Kiiresti ja efektiivselt peenestada saab ainult suure, tipu suunas kumeralt aheneva teraga kokanoa abil. Lõika toiduaine kõigepealt ükskõik millise kujuga väiksemateks tükkideks ja kuhja need lõikelaua keskele. Aseta noatera kuhja keskele, võta oma töökäega kinni noa käepidemest ja aseta teise käe sõrmed noatera otsale. Tõsta nuga üles ja liigu seejärel järskude ja kiirete ülevalt alla kulgevate lõikamisliigutustega läbi kuhja lehvikukujuliselt kõigepealt ühes, siis teises suunas, hoides noa otsa teise käe sõrmedega tugevasti paigal. Jätka edasi-tagasi liikumist, kuni tükid on piisavalt väikesed ja enam-vähem ühesuurused. Kui peenestatav toiduaine kipub noa külge kinni jääma, võid abiks võtta paar näputäit peent soola eeldusel, et sool sobib roa maitsega. Ka võid noa eelnevalt määrida vähese heamaitselise toiduõliga.

Eelkirjeldatud viisil saad kiiresti peenestada nt petersellilehti või muid maitsetaimi ning eelnevalt tükeldatud sibulat või küüslauguküüsi. See on ka ainus õige viis peenestada pähkleid või mandleid, kuna tavalised elektrilised kodumasinad selleks tööks ei sobi.
 
Kui sibulatükikesed ei pea olema imetillukesed, siis võid kasutada ka niisugust peenestamisviisi, mida näed joonistel veidi allpool. Murulauku ja suvisibulat on kõige hõlpsam peenestada kääridega, kuna lõpptulemus jääb ilusam ja ühtlasem ning mahla läheb vähem kaduma.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa