Muss

  • inglise k: mousse
  • soome k: mousse

Termin on pärit prantsuse keelest, kus ta tähistab vahtu. Kes on vene keelega tuttav, see teab kindlasti, et see imelik ja sugugi mitte venepärane sõna on kasutusel mannavahu nimetusena. Küllap tuli mõiste käiku paar sajandit tagasi, kui Venemaal jumaldati kõike prantsusepärast, kuid kasinal nõukogude perioodil ahenes tähistama mussi kõige odavamat ja kättesaadavamat varianti.

Lai skaala. Muss võib olla rammusam või lahjem, soolane või magus, kuum või külm ning isegi külmutatud. Igal juhul ja alati on ta aga õhuline ja vahuline. See oluline omadus saavutatakse kas vahukoore, vahustatud munade või ainult munavalgete abil. Külmalt serveeritavate musside struktuuri tugevdatakse sageli zhelatiini ja shokolaadi abil.

Magusad mussid. Pole vist mõtet hakata üles lugema kõiki magusaid toiduaineid, mida võib mussides kasutada. Tähtis on vaid see, et kõik ained oleksid peenestatud ühtlaseks kreemjaks massiks ja segu sisaldaks mingit vahustatud komponenti, mille vaht on ise piisavalt püsiv või siis zhelatiini abil püsima pandud.

Soolaste musside valmistamiseks kasutatakse enamasti liha, kala, mereande, hanemaksa, juustu või köögiviljapüreesid. Pisikestes portsjonanumates tarretatud või küpsetatud soolased mussid on pidulauaroog, mille juurde võib alati pakkuda sobivaid külmi kastmeid.

Kuumad mussid sisaldavad vahustatud munavalgeid ning neid küpsetatakse alati veevannis. Serveeritakse pidulaual otse portsjonanumatest.

Serveerimisviise. Eriti palju võimalusi pakuvad soolased mussid. Pidulikul juhul võite väikeste vormide põhjas tarretada imeõhukese kihi tarretiseleent, panna selle peale kuhjakese hinnalist lõhe-, hanemaksa- või singimussi ning uuesti tarretisega üle kallata. Serveerimiseks kummutage muss taldrikule. Samuti võite musse serveerida pisikeste pannkookide peal või sees, tuuletaskute või taignakorvikeste täidisena või pisikestel röstitud saiaviiludel.

Eestimaised nimetused. Uus aastatuhat ja avatud riigipiirid nõuavad meilt võõrkeelsete terminite tundmist. Samas peaks olema ka silma selleks, et nende terminite taga peituvaid roogi ära tunda ka siis, kui nad kannavad maakeelseid nimetusi. Päris kindlasti on mussid kõik vahustatud ja seejärel tarretatud kreemid ja vahud, sh ka tarretatud tordid. Soolastest roogadest kuulub musside hulka enamik tarretatud soolaseid torte, mille põhimass on püreestatud ning muna või vahukoore abil õhuliseks muudetud.

 

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa