Kartulijahu

  • briti inglise k:  potato flour
  • USA inglise k: potato starch
  • soome k: perunajauho
  • rootsi k: potatismjöl

Meil kartulijahuks nimetatud toode on tegelikult kartulimugulatest saadud tärklis, mitte aga kartulitest jahvatatud jahu, nagu nimetuse järgi võiks arvata.
Segadused nimega. Tuletame meelde, et tärklis on viljatera peamine koostisosa, mis jääb järele pärast valgu eemaldamist. Sisuliselt ebaõige nimetus võib väga hästi olla tulnud meile Briti saartelt, kus kartulitärklist samuti kutsutakse potato flour ehk jahu. USA-s seevastu kasutatakse mõnikord lauasaiade küpsetamisel tõelist kartulijahu, mis on jahvatatud kuivatatud kartulitest ning on tõesti õige jahu.
Kasutamine. Kartulijahu traditsioonilisteks kasutvusviisideks on olnud kisselli paksendamine ning endistel aegadel ka tapeedikliistri keetmine. Viimast lasti hea kleepuvuse ja venivuse saavutamiseks minuti võrra keeda. Kliistrit tuli hoolega jälgida, sest kui keemine kestis liiga kaua, muutus segu uuesti vedelaks. Kisselli puhul aga ei tohi keemine üldse hoogu sisse saada, sest hea kissell teatavasti ei kleepu ega veni. Niipea kui kisselli keskelt esimesed mullid üles kerkivad, tuleb keedupott kohe pliidilt ära tõsta.
Kastmepaksendaja. Eelnevat peaksite hästi meeles pidama ka kastmete paksendamisel. Eriti kohane on kartulijahu aasiapäraste kastmete juures. Proteiini sisaldavad jahud muudavad kastmed piimjaks, kuid puhta tärklisega paksendatud kaste jääb läbipaistev ning jätab kergema mulje. Kui soovite mõnes kastmes nisujahu asendada tärklisega, võtke viimast kaks korda vähem. Hästi sobib kartulijahu ka mahlastest marjadest pirukakatte sidumiseks.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa