Kondenspiim

  • inglise k: condensed või evaporated milk
  • soome k: sokeroitu tiivistemaito, sokeriton tiivistemaito

Piima kondenseerimine võimaldab pikendada rõõsa piima säilivust toatemperatuuril kuni 12 kuuni, kusjuures piima maht väheneb kaks korda, maitseomadused aga muutuvad suhteliselt vähe.

Suhkruta kondenspiim ( ingl evaporated milk või unsweetened condensed milk) saadakse täispiimast kuni 60% vee väljaaurutamisel, kusjuures kogu piimarasv jääb alles. Tootmisprotsessi lõpptulemusena saadakse homogeenne (koor ei tõuse pinnale) toode, milles on tootjamaast sõltuvalt 7–8% rasva. Paljudes riikides toodetakse ka madala rasvasisaldusega suhkruta kondenspiima, eraldades pärast vee väljaaurutamist ka suurema või väiksema osa piimarasvast.

Säilimise tagamine. Et suhkruta kondenspiim säiliks, steriliseeritakse piim kõrge kuumusega pärast purkidesse villimist. Pärast purgi avamist tuleb seda hoida külmas nagu tavalist piima. Keedetud või neutraalse pudeliveega lahustamisel vahekorras 1:1 muutub suhkruta kondenspiim tavaliseks piimaks. Kui te ei põlga nõrka magusat kõrvalmaitset, mis tekib piima steriliseerimisel ja sarnaneb kõrgpastöriseeritud (ingl UHV) piima maitsega, aitab suhkruta kondenspiima tagavara teid hädast välja siis, kui tavalise piima jaoks hoiutingimused puuduvad.

Kasutamine. Kuna suhkruta kondenspiim talub ka kõrget temperatuuri ilma kokku minemata, võib seda edukalt kasutada lahjendamata kujul koos hommikuste maisihelveste või müsliga, kastmetes ja pudingites ning näiteks kartulipudrus tavalise piima asemel, kus ta annab väga huvitava maitse. Jääkülma (veidi aega külmutuskambris hoitud) rasvast kondenspiima on võimalik isegi vahustada pehmete tippudeni, kuigi vaht kaob suhteliselt kiiresti.  

Magus kondenspiim (ingl sweetened condensed milk) saadakse suhkru ja täispiima segu  kuumutamisel, kuni 60% piimas leiduvast veest aurub. Tulemuseks on väga magus ja veniv mass, milles on kuni 45% suhkrut ja umbes 8% rasva ning mida kasutatakse mitmete magustoitude ning kodukommide ja -jäätise valmistamisel. Lisaks tavalisele kondenspiimale võib valida ka kakao või kohviga maitsestatud variandi, mis maiusroogade tegemist veelgi lihtsustab. NB! Ühe lihtsa, magusat kondenspiima kasutava küpsiseretsepti leiate ka kookoshelveste juurest.

Erinevad tooted. Ingliskeelsete retseptide puhul tuleks olla väga tähelepanelik, et eelkirjeldatud kaht toodet mitte segi ajada.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa