Õuna- või pirnitaolise viljaga puu või põõsas kasvab Vahemeremaades, mille kodumaaks peetakse aga Lähis-Ida alasid.
Aiva ehk küdoonia soodustab seedimist ja toimib baktereid hävitavalt.
Toorelt on aiva kivikõva ja kibe, kuna sisaldab ohtrasti tanniini, seepärast tehakse aivast hoidiseid – mahla, keedist, püreed, siirupit, veini ja kompotti. Vili on ka pektiinirikas.
Aiva portugalikeelne nimetus marmelo on andnud nime marmelaadile. Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika köögis serveeritakse küdooniat ka lihast, eriti kanalihast roogadega.
Küdoonia kipub õhu käes väga kiiresti oksüdeeruma, mistõttu tasub puhastatud vilju aeg-ajalt puhastamise ajal sidrunimahlaga üle piserdada.
Küdooniat saab ka sügavkülmutada (puhastatult, sidrunimahla ja suhkruga veidi ülepuistatult).
KOMMENTAARID