Kookospiim

  • inglise k: coconut milk, coconut cream
  • soome k: kookosmaito, kookoskerma

Vastupidiselt üldlevinud arvamusele pole kookospiim mitte kookospähkli õõnsuses leiduv piimjas vedelik, mis tavaliselt janujoogiks ära juuakse, vaid kookose viljalihast saadud tõmmis.

Kookospiima. Kui vett ja kookose viljaliha võetakse võrdsetes kogustes, nimetatakse tulemust kookospiimaks. Rasva võib kookospiimas olla kuni 17%, kuid toodetakse ka vähendatud rasvasisaldusega ning isegi rasvavaba kookospiima.

Kookoskoore saamiseks võetakse kookosmassi 3–4 korda rohkem kui vett.

Kahe toote erinevus. Kindlasti tekib siin analoogia lehmapiima ja -koore vaheliste erinevustega, kuid päris nii see siiski pole. Kookoskoor on tõesti rasvasem kui tavaline kookospiim (kuni 24%), kuid sellest olulisemaks näitajaks on siiski kookose maitse, mis on koore puhul oluliselt tugevam. Illustreerimiseks võib öelda, et kui 400 g kookospiima purgis on “peidus” üks, siis sama suures koorepurgis on poolteist kookospähklit. Kookosrasvast aga lugege kindlasti vastava märksõna juurest.

Kasutamine. Kagu-Aasia maade ja Kariibi mere saarte köögid kasutavad kookospiima väga laialt kõikvõimalike liha-, kala- ja köögiviljahautiste ja suppide, kastmete ning muidugi ka kõikvõimalike magusroogade maitsestamiseks.
Kasutatakse laialdaselt tai ja teiste Kagu-Aasia maade köögis. Tais lisatakse kookospiima karridele, hautistele ja kastmetele, samuti pannakse kookospiima magusroogadesse ja karastusjookidesse. Sobib seega paljude idamaiste roogade, eriti tugevamaitseliste kastmete valmistamiseks. Kutsutud ka Aasia kooreks.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa