Pirn

ladina k: [ Pyrus Communis ]

  • Päritolu:Väike - Aasiast
  • Harilik pirn jõudis Euroopasse Väike - Aasiast läbi Vana - Kreeka ja Rooma. Prantsusmaal on pirn rahvulik puuvili. Loomulikult tuntakse seal ka väga palju ja väga erinevaid pirnitoidu retsepte. Pirne kasutatakse nii liha kui kalaroogade lisandiks ja vormiroogadeks ning loomulikult küpsetisteks. Juba möödunud sajandi lõpus kasvatati Prantsusmaal u 900 pirnisorti, palju neist on tänaseni hinnatud. Ainuüksi Belgia sordiaretaja Van Mons on rohkem kui 400 sordi autor. Eelmise sajandi keskel oli Krimmis Nikitski botaanikaaias 550 pirnisortidest koosnev kollektsioon. Eestis kasvatatakse erinevaid pirnisorte väga vähe, sest külmakartlik pirnipuu ei sobi Eesti kliimasse eriti hästi. Kasvatatakse u 10 sorti, ka ei saavuta Eestis kasvatatud pirnisordid sellist magusust ja mahlasust kui lõunamaapirnid. Vitamiinide ega mineraalide sisalduselt pirn eriti silma ei paista. C-vitamini sisalduse maksimumiks on 100 g-s 11 mg ning C-vitamini hulk oleneb suuresti puu kasvukohast. Lõunapoolsed viljad sisaldavad C-vitamiini rohkem.
  • Maitselt magus ja mahlane.
  • Suurepärase maitsekombinatsiooni annavad pirn ja juust, nad mõlemad on ka üpris tervislikud. Sellepärast on ka soovitav juustutaldrikule lisada alati pirne. Suurepärased on salatid, mille koostisesse kuuluvad nii pirn kui ka juust.
  • Pirn säilib väga lühikest aega - vaevalt 1 kuu ja seda ainult väga heades hoiuruumuis ja korralikul hooldamisel. Pirni ei sobi toorelt külmutada, selleks on vaja ta eelnevalt keeta. Värskeid pirne saab säilitada pohlamoosis. Pohlad võivad olla kas keedetud või toormoosina, suhkruga või ilma. Väiksematel pirnidel lõika ära õiekoht ja lao suurematesse purkidesse. Alla-peale ja vahele pohlamassi. Kuna pohlad bensoehappe sisalduse tõttu säilivad väga hästi, pole õhukindel sulgemine eriti vajalik. Pohladest väljavõetud roosad pirnid on väga dekoratiivsed ning vähese suhkruga pohlamoosist saab hea salati. Pirnid sobivad ka kuivatamiseks.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa