Granadill

  • ladina k: Passiflora edulis f. flavicarpa
  • inglise k: Passionfruit, Yellow grenadille
  • saksa k: Grenadil
  • rootsi k: Passionsfrukt

oranzhikaskollase värvusega
Kanamunasuurune ja -kujuline passion võib saabuda meile kas mõnevõrra kopsakamana ja välimuselt ahvatlevalt oranzhikaskollasena (Malaisia variant) või siis Brasiilia variandina , mis on väiksem ja tagasihoidliku pruunikasvioletse koorega.
Oma nime, mis tõlkes tähendab “(Kristuse) kannatus (ristil)” on passioni vilju kandev taim saanud õite järgi, mille kujus ja välimuses Brasiiliasse saabunud jesuiitidest misjonärid leidsid niihästi okaskrooni, ristilöömise naelad, Kristuse haavad kui ka kõiki apostlid. Passiflora sugukonda kuulub meilgi saadaolevaid õitsvaid toataimi, mille õisi oleks eelneva teabega varustatult vist üsna huvitav silmitseda.
Passioni peetakse maitse poolest parimaks troopiliseks puuviljaks. Oma teise nime granadill ehk väike granaatõun on vili saanud sarnasuse pärast granaatõunaga. Sisaldab ju ka passion hulgaliselt väikesi musti, söödavaid ja väga dekoratiivseid seemneid, mida kasutatakse salatite kaunistamiseks. Kollane viljaliha on magushapu ja väga aromaatne, meenutades ühekorraga maasikat, ananassi ja apelsini.
Sisu süüakse enamasti lusikaga otse koorest, kuid püreeritud sisu kasutatakse väga tihti magusroogade ja kastmete valmistamisel, kohupiimasegudes, pudingites ja kreemides, tarretavates magusroogades, kokteilides ja punshides.
Sileda läikiva koorega passion on täiesti eksimatult toores ning muutub söödavaks alles siis, kui koor muutub silmanähtavalt kortsuliseks; kättevõtmisel tundub vili raskena ning koor on väga kõva. Eriti on välimuse muutumine märgatav Brasiilia passioni juures, Malaisia variandi koore välimus nii drastiliselt ei muutu. Toasoojuses küpseb toores vili nädala jooksul.

Säilitamine

  8-12º C  
ideaal ºC 7-10º C 3-4 nädalat

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa