Aprikoos

perekond: Rosaceae

  • ladina k: [ Prunus armeniaca ]
  • inglise k: Apricot
  • saksa k: Aprikose
  • rootsi k: Aprikos

Aprikoosi ladinakeelne nimi ütleb, et aprikoos tuleb Armeeniast, kuid pärit on see puu hoopis Kesk-Aasiast ja Hiinast. Kuna aga nii roomlased ja kreeklased said aprikoose Armeeniast, on vanadest aegadest säilinud puu ladinakeelne nimetus.
Hiinas on aprikoose kasvatatud vähemalt 5000 aastat, ent metsikult kasvab aprikoose ka Mongoolias. Aprikoos on kirsi ja ploomi sugulane.Euroopasse tõi aprikoosi Aleksader Suur, populaarseks sai puuvili alles. 14.sajandil. Tänapäeval on aprikoosi kõige suuremad eksportijad Hispaania, Prantsusmaa ja USA.
Aprikoose on väga raske transportida, kuna ta läheb kiiresti plekiliseks ja rikneb. Aprikoosil on väga palju erinevaid sorte, näit. Itaalia aprikoosid on pealt sileda pinnaga, on olemas ka mandelaprikoos, mille seemneid kasutatakse nagu tavalisi mandleid. Ja neid on omakorda kahte erinevat sorti - on kibe või magus.
Aprikoos sisaldab kuni 12% suhkrut, rohkesti karotiini, A , E ja B-rühma vitamiine ja C- vitamiini. Kuivatatud vili sisaldab rohkesti rauda. Aprikoosi puu on õitsemise ajal raagus, lehed tulevad peale õitsemist.  Puuviljad on enamasti kollase-punase kirjud.  Maitse on mahlakas ja hapukas.
Sobib valmistada keediseid, magustoite, likööri, veini, konserveerida.
Säilitatakse kuivatatult või hoidistena.

Säilitamine
lahtiselt 0º C 1-2 nädalat   20º C 1-2 päeva pakendatult 0º C

3-5 päeva

  20º C 1-2 päeva ideaalne  ºC 0º C  

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa