Virsik

perekond: Rosaceae

  • ladina k: Prunus persica
  • inglise k: Peach
  • saksa k: Pfirsich
  • rootsi k: Persika
  • soome k: persikka
  • prantsuse k: Pêche
  • hispaania k: Durazno, Persico

Virsik on väga hinnatud puuvili nii kauni välimuse kui mahlase viljaliha meeldiva maitse tõttu. Nende jaoks, kelles virsiku karvane pind külmajudinaid tekitab, püütakse aretada siledama pinnaga sorte.
Kuigi virsik kannab ladina keeles nime Prunus persica ehk pärsia ploom, on tema algkoduks siiski Hiina, kus vanades ürikutes mainitakse virsikut juba 2000 aastat enne meie ajaarvamist.
Valminud virsiku mahlasus ja õrnus ei võimalda pikka transporti ega säilitamist, mistõttu viljad koristatakse pooltoorelt. Toatemperatuuril viljad küll järelvalmivad, kuid jäävad looduslikes tingimustes küpsenutest kaugele maha. Valige mahlased pontsakad viljad, mille pind on kahjustuste ja pigistamisjälgedeta, kuna soojas ruumis arnevad neist lühikese aja jooksul tumedad laigud. Kui soovite poolküpset virsikut säilitada, peab hoiukoha temperatuur olema väga madal, +1 – +2°. Kuna virsik eritab ohtrasti etüleeni, siis ei peaks tema läheduses olema selle gaasi mõjul kiiresti närtsivaid ja kollaseks muutuvaid vilju nagu lillkapsas ja porgand. Toas paberkotti pandult valmib kõva virsik päeva-paariga.
Roosakasoranzh küps virsik on nii isuäratav, et enamasti süüakse teda lihtsalt puuviljana. Karvane koor irdub vilja küljest hõlpsasti, kui kastate vilja 30 sekundiks keeva ning seejärel kiiresti  jääkülma vette, et peatada kuumuse tungimine vilja sisemusse. Kompotivirsikud on meil müügil aastaringselt ning neid saab väga mitmekülgselt kasutada järelroogades – puuviljasalatites, koogikattena, jäätise juurde ja ka lihtsalt värskendava kompotina. 

Säilitamine

20º C u 2 päeva
4º C 4,5 päeva
2º C

6,5 päeva

0º C

14 päeva

ideaalne ºC 0º C

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa