Mustad ploomid

  • inglise k:  prunes
  • soome k: kuivattuja luumuja

Mustad, rasvaselt läikivad ja pehmed California kuivatatud ploomid on meile kättesaadavaks saanud alles uue riigikorra tulekuga. Mitte kuidagi ei suuda uskuda, et sama nime kandsid ka need hallikad, kivikõvaks kuivanud krõbinad, mida meile toodi teadmata paikadest.

Omadused. Kuivatatud ploomid on tõesti ainult kuivatatud. Igatahes ei räägi ükski allikas suitsutamisest, mida küllap vist enamik meist siiani arvas kuivatatud ploomide juurde kuuluvat. Küll on aga kindel see, et Californias ja mujalgi kuivatatakse ainult teatud kindlaid ploomisorte, mis on tugevama viljalihaga ja sisaldavad tavapärasest rohkem nii suhkrut kui happeid. Kõige tähtsamaks eeltingimuseks on siiski see, et ploomikivi ei tohi olla viljaliha küljes kinni, kuna see nõuaks kvaliteetse toote saamiseks enne kuivatamist veel erilise fermenteerimise läbiviimist.

Ploomisordid. Parimaks peetakse sorti d’Agen, mida Californias kutsutakse California French. Seda ilmselt tänuks selle eest, et selle sordi tõi 1850. aastal endaga kaasa üks Prantsuse kodanik, pannes nõnda aluse California tänasele ülevõimule (70%) kuivatatud ploomide maailmaturul.   

Väärtused. Ühe kaaluühiku kuivatatud ploomide tootmiseks kulub 3 kuni 4 kaaluühikut värskeid, sest toorete ploomide niiskusesisaldus on väga suur. Kuivatamine kontsentreerib peale suhkrusisalduse, värvuse ja maitse ka kõik toitained ja muu kasuliku. Nagu näiteks kiudained, mida kuivatatud ploomide ühes kaaluühikus on enam kui samas koguses kuivatatud ubades või toores köögiviljas. Lahustumatud kiudained aitavad seedimist korrastada, lahustuvate kiudainete kõrge sisaldus aga teeb kuivatatud ploomidest suurepärase kolesteroolitaseme normis hoidja.

Valimine. Kontrollige, kas pakend on terve ja ploomid katsudes elastsed; viljade suurusest kvaliteet ei olene. Pärast paki avamist tõstke ülejääk ümber õhukindlasse karpi ja säilitage pimedas kapis või külmkapis.

Toiduks valmistamine. Kui olete ostnud kividega ploomid ja kavatsete neid kuumtöödelda eraldi, siis jätke kivide eemaldamine pärastiseks. Vastasel juhul lõigake kividega ploomid noaga lahti ja eemaldage kivi. Kivideta ploomide puhul oleks hea kõik ükshaaval sõrmedega läbi katsuda, kuna kivide tööstuslik eemaldamine ei ole kunagi päris vigadeta protsess. Pehme ploomi sees peituv ploomikivitükike võib halvemal juhul põhjustada isegi hamba murdumise. Kleepuvate ploomide tükeldamine või ribadeks lõikamine õnnestub kõige paremini köögikääride abil, eriti kui kastate kääriterad aeg-ajalt kuuma vette.

Ploomide taastamine. Üks põhjus kuumtöötlemiseks on pika säilitamise jooksul täiesti kõvaks kuivanud ploomide uuestiellu äratamine. Mõõtke mõõdukannu abil ploomide maht, kallake ploomid väikesesse keedunõusse ja valage peale ploomide mahuga võrdne kogus keeva vett. Hoidke väga madalal kuumusel kaane all kuni 10 minutit või hoopiski pange järgmise päevani külmkappi paisuma. Mikrolaineahjus töödelge märjaks pritsitud ploome täisvõimsusel 2 minutit.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa