Sidrun

perekond: Rutaceae

  • ladina k: [Citrus limon]
  • inglise k: Lemon
  • Saksa k: Zitrone
  • rootsi k: Citron

Sidrun on pärit Pakistanist ja Indiast. Aga Iraanist Kreekasse jõudis Aleksander Suure sõduritega sidruni sugugulane SUCKATSIDRUN, mis on magusam kui tavaline sidrun. See oli 300 a. e. Kr, siis kui sidrunit kutsuti meediliseks õunaks. Sidrunil võttis kaua aega ennem kui ta Euroopasse jõudis. 1100 a viisid araablased sidruni vahemerele ja Hispaaniasse. Praeguseks on USA kõige suurem sidruni kasvataja. Peale USA on veel suured sidruni tootjad Hispaania, Argentiina, Küpros, Kreeka ja Iisrael. Sidrunit kasvatatakse aastaringi. Sidruneid on palju erinevaid sorte, mõned neist erinevad välimusepoolest, mõned eristad alles vilja pooleks lõikamisel. Mõned on rohelisedjamõned väga kollased. Sidrunipuu õitseb mitu korda aastas ja see on väga eriline tsitrusviljade seas. Vahest võib sidrunipuud näha ka koos kollaste ja roheliste viljadega ja ise samaaegselt ka õitseb. Peale laimi on sidrunipuu ka külmakartlikum kui teised tsitrusviljapuud ja viljad kasvavad paremini troopilises kliimas. Sidruneid korjatakse enamasti siis kui nad on valmis. Aga Kalifornias korjatakse neid rohelisena ja siis lähevad nad edasi ladudesse, et seal valmida õige temperatuuri ja niiskusega. Sidrunid säilivad kaua. Türgis hoitaks sidruneid koobastes tagavaraks. Araablased panevad sidrunid soola, et pärast neid teiste toitudega koos keeta. Kuivatatud sidrunid on väga kaunid.
Maitselt hapu.
Kasutatakse jookide, toitude maitsestamiseks.
Kuivatatult, värskelt, hoidisena.

Säilitamine

rohelised 14-15º C 1-4 kuud
kollased 11-13º C 3-6 nädalat
ideaalne ºC 11-15º C
valmimata üle 14º C

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa