Laim

perekond: Rutaceae

  • ladina k: Citrus aurantiifolia
  • inglise k: Lime
  • saksa k: Limette
  • rootsi k: Lime

Päritolu: Lõuna-ja Ida-Aasia
Kasvatus piirkond on Mehhiko, Lääne-India saarestik, USA, India, Hispaania, Itaalia. Keemiline koostis: 100-s grammis on vett 88%, valke 0,8 g, rasva 0,2g, süsivesikuid 10,6g, kiudainet 2,1g, kaloreid 30 Liigi iseloomustus: hapu laimipuu on valgete lõhnavate õitega ja torkivate asteldega igihaljas puu. Ta kodumaa on tõenäoliselt India ja Malaisia vahel. Laimipuu kasvab 3-5m kõrguseks. Õitseb ja viljub aastaringselt. vili on 2,5 - 5cm läbimõõduga. Lõhnav ja mahlakas viljaliha on väga hapu.

Kvaliteedinõuded: laim peab olema tumeroheline, sileda ja nõrgalt läikiva kestaga. Vältige tuhmi kestaga, pehmeid ja liigselt läbikuivanud laime. Pruunid täpid kestal laimi maitset ei riku. Kasutamine: laim sobib kookide, jäätise, sorbeti, troopiliste kokteilide aga samuti kala, ubade, juurviljasuppide ja kastmete valmistamiseks.

Maitselt hapu laim sobib kookide, jäätise, sorbeti, troopiliste kokteilide aga samuti kala, ubade, juurviljasuppide ja kastmete valmistamiseks.
toatemperatuuril säilib umbes nädala, külmikus 1-2 nädalat. Ereda valguse käes muutub laim kollaseks ja kaotab iseloomuliku hapu maitse. Laimi võib sügavkülmutada. Kuivatatud laimilõike hoidke õhukindlalt suletud anumas jahedas ja kuivas.

Säilitamine

8-12º C
ideaalne º C 8-10º C 6-8 nädalat

 

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa