Mandariin

perekond: Rutaceae

  • ladina k: Citrus reticulata
  • ingline k: Clementine
  • saksa k: Clementine
  • rootsi k: Clementin

 

Kasvatus piirkond: Jaapan, Hispaania, Brasiilia, Itaalia, Maroko, Iisrael, USA, Alzeeria.

Keemiline koostis: 100-s grammis mandariinis on vett 88%, valke 0,6g, rasva 0,2g, süsivesikuid 11g, kiudainet 1g, kaloreid 44.

Liigi iseloomustus: harilik mandariinipuu on igihaljas valgete lõhnavate õitega puu. Vilja väliskest on kergemini eemaldatav kui apelsinil.

Kvaliteedinõuded: valige vigastusteta, pehmete osadeta, mädanemislaikudeta viljad.

Kasutamine: mandariine süüakse kõige sagedamini värskelt. Neid sobib lisada puuviljasalatitele, kastmetele, pudingutele, pirukatele, riisisalatile, kanale ja mereandide juurde. Tuntud on mandariinimahl. Eriliseks muudab mandariin jäätise, samuti on mandariin asendamatu tortide kaunistamisel.

Säilitamine: mandariinid on parimad kohe värskeks tarvitamiseks. Külmikus säilivad 1-2 nädalat.

Huvitavat: tuntumad mandariinisordid on 'Satsuma', 'Clementine', 'Wilking' jt. Sort 'Clementine' on saanud oma nime prantsuse misjonäri Isa Clement Dozier' järgi, kes elas 20 sajandi alguses Alzeerias. 'Clementine' viljaliha on väga mahlane, ainult kergelt hapukas. Vilja väliskest on oranzikaspunane, vili ilma seemneteta või ainult väheste seemnetega.

Säilitamine

mandariin 0-3º C 1-2 nädalat
satsuma 4º C 8-12 nädalat
ideaalne ºC 0-4º C

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa