Hapu laimipuu

ladina k: (Citrus aurantiifolia)

Vilja nimetus: LAIM, (limett, lime)

Areaal: Kultuurtaim

Kasvatus piirkond: Mehhiko, Lääne-India saarestik, USA, India, Hispaania, Itaalia

Keemiline koostis: 100-s grammis on vett 88%, valke 0,8 g, rasva 0,2g, süsivesikuid 10,6g, kiudainet 2,1g, kaloreid 30

Liigi iseloomustus: hapu laimipuu on valgete lõhnavate õitega ja torkivate asteldega igihaljas puu. Ta kodumaa on tõenäoliselt India ja Malaisia vahel. Laimipuu kasvab 3-5m kõrguseks. Õitseb ja viljub aastaringselt. vili on 2,5 - 5cm läbimõõduga. Lõhnav ja mahlakas viljaliha on väga hapu.

Kvaliteedinõuded: laim peab olema tumeroheline, sileda ja nõrgalt läikiva kestaga. Vältige tuhmi kestaga, pehmeid ja liigselt läbikuivanud laime. Pruunid täpid kestal laimi maitset ei riku.

Kasutamine: laim sobib kookide, jäätise, sorbeti, troopiliste kokteilide aga samuti kala, ubade, juurviljasuppide ja kastmete valmistamiseks.

Säilitamine: toatemperatuuril säilib umbes nädala, külmikus 1-2 nädalat. Ereda valguse käes muutub laim kollaseks ja kaotab iseloomuliku hapu maitse. Laimi võib sügavkülmutada. Kuivatatud laimilõike hoidke õhukindlalt suletud anumas jahedas ja kuivas.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa