Araabia köök

  • Araabias on tihedasti asustatud peamiselt rannik, enamik maad on liivakõrb. Oaasides harivad elanikud põldu kunstliku niisutuse abil, suur osa elanike on nomaadid. Mere läheduse ja pika rannikuala tõttu tarbitakse rohkesti kalu. Kasvatatakse lambaid ja kitsi, veoloomadena peetakse eesleid, hobuseid ja kaameleid.
  • Toiduks tarvitatakse kaameliliha, lamba-, kitse- ja kanaliha. Tähtsaim kasvatatav kultuur on dattel. Metsikult kasvavad troopilised puuviljad: sidrunid, apelsinid, mitut liiki pähklid, ploomid, aprikoosid, virsikud, banaanid jm. Ka aedvilju süüakse väga palju.
  • Teraviljadest on eelistatud nisu, oder, hirss ja mais. Rohkesti tarvitatakse bulgurit - keedetud ja seejärel kuivatatud nisu (loe lisaks bulgur-nisu). Peetakse mesilasi, korjatakse seeni ning maitsetaimi. Araabia toiduvalmistamist on mõjutanud Kesk- Aasia, Türgi ja Pärsia rahvad. Valmistatakse vardas röstitud lihatoite, puuviljadega hautatud liha ja kala, nuudlitainast tooteid.
  • Toite maitsestatakse tugevalt, kasutades selleks vürtse (pipar, magusad ja tulised tšillid,kaneel, ingver, karri), sibulaid, murulauku, küüslauku, tilli, piparmünti, punet, estragoni, safranit, tüümiani, muskaati ja teisi maitseaineid. Nende segamisel ja toitude maitsestamisel peetakse tähtsamaks mahedust ning sobivust, mitte aga liigset teravust. Paljud ühekorraga lisatavad maitseained tasakaalustavad üksteist. Vürtside lisamisel järgitakse konkreetseid järjestusi: osasid kuumutatakse eetrelike õlide eraldamiseks, osasid lisatakse aga toidu valmimisel.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Stiiven Skinner 05.nov 2015 13:24
Uskumatult intensiivne lugemine.
Jüri A. 05.nov 2015 13:13
Ma pean nõustuma Ken Marteniga, väga informatiivne !
Ken Marten T. 05.nov 2015 13:11
Aitas kaasa globaalse majanduse kodutöö tegemisel! Aitäh
1