Bulgaaria köök

  • Bulgaaria kööki iseloomustab tervislikkus ja toiduainete mitmekesisus. Rikkalikult kasvab siin igasuguseid taimi, mille seadusi kasutatakse värskelt või konserveeritult. Põhiliseks rahvatoiduks peetakse aedube, mida suvel süüakse kauntena, talvel konserveeritud kauntena või kuivatatud ubadena. Väga palju tarvitatakse sibulaid ja küüslauke. Neid lisatakse toitudele rohkem kui ühelgi teisel maal. Rasva allikana on esikohal taimeõlid: oliivi-, päevalille-, pähli- ja puuvillaõi, võid ja loomarasvu kasutatakse vähe. Lambaliha on kõige rohkem söödav lihaliik, vähem tarvitatakse sea- ja veiseliha. Rohkesti kasvatatakse veelinde, parte ning hanesid. Toiduvalmistamist iseloomustab lihtsus: igat toitu peab olema valmistatud nii, et ssellele vaadatakse selge oleks, millest see koosneb. Maitseks ja lisanditeks kasutatakse ainult selliseid aineid, mis põhitoiduaine maitset rõhutavad või parandavad, kuid ei varjuta. Soola lisatakse vähe ja sedagi valmistamise lõpul. Väga palju juuakse iseseisvalt või igasuguste teiste toitude juurde hapupiima- jogurtit. Sulle tervislikkus on tuttav üle maailma. Jogurti lisatakse kastmetele ja suppidele meil kasutatav hapukoore asemel. Mõnikord seda ka keedetakse. Küpsetatakse palju, seejuures eelistatud on leht-, mure- või pärmitaignast pirukaid, täidiseks spinat, sibulad või mitmesugused puuviljad ja marjad.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa