Aafrika köök

Aafrika toiduainete valik on meie omast nii erinev, et enamik nende toite meil valmistatavad ei ole. Palju tarvitatakse puuvilju: banaane, datleid, viigimarju, mis kasvavad metsikult troopilistes metsades. Ohtrasti kasutatakse toiduks metsloomade - antiloopide, sebrade, pühvlite - liha. Kasvatatakse kitsi, lambaid, sigu, jaanalinde ja kanu. Süüakse nende liha, siseelundeid, verd ja piima.
Õlitaimed - seesam, palm, arahhis, puuvill - kasvavad suurelt osalt metsikult. Toidus kasutatakse neid väga mitmel viisil: süüakse toorelt, lisatakse teistele toiduainetele, pressitakse õli. Kakaopuud ja palmid, mille seemnetest õli saadakse, annavad rohket saaki. Kookoshelbed ja kookospiim kuuluvad paljude toitude koostisesse. Viimasest keedetakse suppe, riisitoite, tuumast valmistatakse muid toite. Teraviljadest on levinumad paljud hirsiliigid, kuid ka riis, nisu ja mais on kasutusel, keedetakse ühepajatoitudena lihaga.
Mugulviljad erinevad meie kartulist. Kuni 2 kg raskused magusad kartulid ehk bataadid, tumelillad piklikud kartulid jm annavad toidule hoopis teise maitse. Kartulite asemel süüakse ka banaane. Neid on mitukümmend eri omadustega liiki. Banaanidest kääritatakse ka näiteks õlut, mille alkoholisisaldus ületavat 20%, neid keedetakse suppides ja praetakse muna ning singiga.
Toite vürtsitatakse tugevasti. Kasutatakse musta ja valget pipart, tšillit, koriandrit, loorberilehti, safranit, ingverit ja karripulbrit. Armastatud maitseaine on küüslauk. Väga mitmekesiseid toite tehakse maapähklitest.  Oma koht on Aafrika köögis ka mereandidel.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa