Armeenia köök

  • Armeenia köök ülistab kolme põhitoiduainet - lambaliha, köögivilju ja viinamarju. Viiamste seast on valida häid spargli, baklažaanide ja paprikate-tšillide sorte ning kõik need kuuluvad tavaliste toiduainete hulka. Puuviljadest kasvavad paljud aprikoosi- ja ploomiliigid metsikult, aedades on tavaliseteks viljapuudeks granaadi-, virsiku-, apelsinipuud. Rohkesti kasvab mitmesuguseid maitsetaimi, mida kasutatakse marinaadide ning värskete toiduainete maitsestamiseks. Maitsvaid rasvarikkaid seesamiseemneid kasvatatakse Armeenias juba iidsetest aegadest. Viinamarjadest valmistatakse veini ja kuulsat Armeenia brändit.
  • Rohkesti tarvitatakse lihatoite. Eriti suur on lambalihatoitude valik, laialdaselt ja mitmekesiselt valmistatakse veise- ja linnuliha. Kaladest on kõige levinum jõeforell, mida keedetakse, praetakse, röstitakse vardas ja täidetakse mitmesuguste toiduainetega. Leib küpsetati külmal ajal suveks valmis. Veidi erinev üldiselt väljakujunenud tavadest, on toitude järjekord armeenia toidusedelis. Alustatakse külmtoitudest, nende järel pakutakse suppi, sellele järgnevad veise- ja lambaliha, siis lindude lihast toidud. Alles nende järel antakse kalatoite ja kõige lõpuks munatoite. Magustoite Armeenia retseptide seas peaaegu ei leidu. Magustoitudena kasutatakse värskeid ja kuivatatud puuvilju. Väga rikkalik on armeenia maiustuste valik. Neid tehakse pähklitest ja mandlitest, puuviljadest ja marjadest, meest ja suhkrust. Väga levinud on baklava-tüüpi maius. Paljudest neist maiustustest on tööstuslikult toodetavatena levinud üle kogu maailma.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa