Aserbaidžaani köök

  • Aserbaidžaani toite iseloomustab rikkalik valik aedvilju ja lambaliha lembus. Eriti rohkesti kasutatakse herneid, sibulaid, ploome, maitserohelist. Lambalihatoitude kõrval tehakse ka kana- ja veiselihatoite. Eelistatud on supid ja pilafid. Võrdlemisi palju tehakse toite hakklihast, mida praetakse, röstitakse vardal või restil. Seejuures jäetakse liha võrdlemisi jämedaks. Toitude valmistamisel kasutatakse palju hapupiima. Lihatoitudele lisatakse sageli rasvas hautatud kuivatatud puuvilju: rosinaid, aprikoose jm.
    Eriti märkimisväärne on aserbaidžaani toitude maitsestamine. Pilafi riis värvitakse ja maitsestatakse peaaegu alati safraniga. Vürtse lisatakse rikkalikult ning suures valikus. Mida rohkem, seda uhkem. On tavaline, et ühele toidule lisatakse maitseks nelki, pipart, ingverit, kaneeli, safranit, kukerpuumarjade pulbrit, paprikat jne. Maitserohelist pannakse igasse portsjonisse 2-4 teelusikatäit: peterselli, kinzat ehk koriandrit, tilli, estragoni, piparmünti. Peale nende kasutatakse maitsestamiseks veel värskeid või kuivatatud ploome, granaatõunu, veiniäädikat, tšillit, tomatipüreed, sibulapealseid jne.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa