Austraalia köök

  • Austraalia toitude kujunemisele on mõju avaldanud ühelt poolt looduslikud tingimused, teisalt rahvastiku koostis: enamik praegusi Austraalia elanikke on sinna asumisele saadetud inglaste järeltulijad, kes seal endiselt pole minetanud kodumaalt toodud harjumusi. Nii on sealgi ikka au sees küpsetatud kalkun ja plumpuding. Austraalias on palju päikest ja vähe vett - mõnikord nii vähe, et kogu taimestik kõrbeb ja karjad hävivad. Suvel on nii kuum, et sooje toite ei tahetagi teha. Pealegi on aastaringi rikkalikult igasuguseid aedvilju, kookospähkleid, ananasse, õuntest rääkimata. Kasvatatakse riisi, nisu, maisi, kaera ja otra, kartuleid, viinamarju ning suhkruroogu. Kuigi kasvualad on piiratud, sest suur osa maast on kõrb, on saagid küllalt suured. Ääretult palju pesitseb Austraalias igasuguseid linde, elutseb kukkurloomi, kellest tuntuim on känguru. Kasvatatakse lambaid, veiseid ja sigu. Palju valmistatakse pasteete, küpsetisi (enamasti ilma pärmita ), jäätist ja magustoite. Värsked virsikud vanillijäätisega, kookoshelbed või praetud mandlid vahukoore ja veiniga on kergesti valmistatavad populaarsed magustoidud. Hõrgutisteks on veel merivähid, austrid, teod ja paljud teised soojast mereveest saadavad mereloomad ning kalad.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa