Austria köök

  • Traditsioonilise Viini köögi juured ulatuvad kaugele ajalukku. Kuulus ju Habsburgide valitsusajal Austria impeeriumi alla kord hiiglaslik territoorium, tänapäeva Hispaania, Prantsusmaa, Saksamaa aladelt Ungari, Poola, Horvaatia, Ukrainani välja. Piirkondade vägagi erinevad kulinaarsed tavad on mõjutanud Viini köögi arengut ning kandnud edasi mõjutusi ka teistesse köökidesse.
    Maailmakuulsa Viini šnitsli (Wiener Schnitzel) päritolumaa oli hoopis Itaalia, kus õhukest rohkes rasvas praetud liha tuntakse piccata milanese'na. Olgu juttu liharoogadest või hõrkudest küpsetistest, jagub prantslastel, itaallastel, sakslastel ja teistel Austria naaberriikide gastronoomia uurijatel lõputult teooriaid, kust üks või teine retsept pärit on. Tänapäeval kombineeritakse traditsioonilist kööki nouvelle cuisine'i kontseptsiooniga, kus kaasaegseid tehnoloogiaid kasutades säilitatakse siiski algupärased maitsed.  Vaatamata tervisliku toitumise trendile püsivad Austria toidud endiselt rammusad ja eks maitse võlu peitubki selles, et korralik kook sisaldab palju vahukoort või kreemi ja õige Schnitzel on taldrikusuurune. Toiduainete valik on Austrias vaid veidi rikkalikum meie omast: teraviljadest kasvatatakse rukist, nisu, otra, kaera. Palju kasvatatakse kartuleid ning enam-vähem samu köögivilju, mis meilgi on tuntud. Liha valik on viimasel ajal kaldunud suuresti sealiha kasuks, veise- ning lambaliha kasutamine on vähenenud. Soojema kliima tõttu kasvatatakse Austrias rohkesti viinamarju ja puuvilju. Väga levinud on rammusad, sageli täidetud klimbid ja küpsised. Kuulsad on paljud tordid, magusad saiad ja koogid.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa