Inglise ja Iiri köök

Inglise toitudest on maailmakuulsaks saanud paljud lihatoidud- biifsteek, rostbiff, romsteek jt. Neid valmistatakse peamiselt veiselihast, mida enne toiduks tegemist 6-10 päeva jahedas kohas hoitakse ehk laagerdatakse. Sellisel hoidmisel toimuvad lihas mitmesugused fermentatiivsed protsessid. Liha sidekude pehmeneb, nii et liha on maitsev ning mure ka pooltoorena, seest veel roosa või punasena. Linnud täidetakse kuivatatud puuviljadega.
Rohkesti süüakse ka peekoni- ning munatoite.
köögivilju peamiselt keedetakse ning süüakse siis sulavõiga ülevalatult. Kõiki neid toite vürtsitatakse valmistamisel vördlemisis ragasihoidlikult. Vürtse ning taimseid toidulisandeid pannakse lauale valikuks, nii et igaüks saab oma toidu soovi kohaselt maitsestada.
Inglise magustoidus ja küpsetustooted on äärmiselt rammusad. Nende valmistamisel tarvitatakse sageli veiserasva. Mandleid, kuivatatud puuvilju, sukaadi ning vürtse lisatakse nendesse väga rikkalikus valikus suurel hulgal. Mõned sellised toidud säilivad pikemat aega. Nii valmistatakse traditsiooniline aastavahetuse söödav plumpuding mitu nädalat varem. Kuulus on inglise pulmakook, mida suhkruga kaetult võivad õhukindlat suletud nõus säilitada kuni hõbepulmadeni.
Inglise toidusedelis on omapärane, et pärast magustoitu või deserti pakutakse sageli veel juustu vm. soolast.

Iiri toidud erinevad mõnevõrra inglise toitudest. Rohkem süüakse mitmesuguste kastmete ning lisanditega. Toidud on üldiselt lihtsamad ning vähem rammusad. Iiri kartulipuder on täpselt meie kartulipudru taoline, ainult maitseks pannakse sellesse muskaatpähklit ning lauale andmisel asetatakse pudrule praetud pekiviile.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa