Karjala köök

  • Karjalas tarbitakse ohtrasti värskeid ja kuivatatud või soolatud kalu, kalamarja,- maksa  ja -niiska. Paljud toidud valmistatakse kaladest koos piimaga. Tuntud on kalasupid piimaga, piimas hautatud või küpsetatud kalad, piimaga ülevalatud kalavormid. Kaladest ja nende siseelunditest tehakse pirukaid, kooke ja kotlette.
  • Lihast on kasutatavam veise-, lamba- ja vasikaliha. Seda hautatakse, praetakse, keedetakse ning küpsetatakse.
  • Kaalikatest, porganditest ja hernestest valmistatakse mitmesuguseid toite iseseisvalt söömiseks, liha ja kala lisandiks.
  • Taignatest valmistatakse paljusid pirukaid. Nende täidiseks pannakse sõmeraid putrusid (hirsi., nisutangu-, riisiputru), juustu, kartulipüreed, herneid, kaerajahu hapupiima ja munaga, seeni, liha, kala jm.
  • Laialdased metsaalad varustavad karjalasi marjade ja seentega. Viimaseid tarvitatakse värskelt ning kuivatatult. Marjadest keetmata marju tehakse magustoitudeks puruks surutult.
  • Toidud on maheda maitsega, peamiselt soola ja suhkruga maitsestatud. Teravmaitselisi toiduaineid- tomatipüreed, kaunpipart, küüslauku ja vürtse lisatakse toitudele harva ja vähe. Ka maitserohelise pruukimine on tagasihoidlik.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa