Kreooli köök

Mehhiko lahe ääres asuvas USA Louisiana osariigis valitsevad kõrvuti kaks tugevat köögikultuuri: cajun [keidzhn] ja kreooli. Nende teineteisest eristamisega on raskusi isegi ameeriklastel, eurooplastest rääkimata. Väike ajalootund aitab paremini mõista lahknevusi nii kahe etnilise rühma kui ka nende köögikultuuride väljakujunemisel. Kreoolideks peetakse praeguse New Orleansi ümbrusse elama jäänud jõukate Prantsuse ja Hispaania kolonistide järglasi. Kreooli köögikultuuri kujunemises osalesid muidugi ka Aafrika päritolu asukad ning Kariibi saarte elanikud, kes levitasid oma praktilisi köögioskusi ning segunesid hiljem saabunutega ka abielude kaudu. Siiski kasutab jõukates majapidamistes sündinud kreooli köök tänini keerukaid prantsusepäraseid köögitehnikaid ja suhteliselt kalleid toiduaineid. Üks populaarsemaid kreooli köögi roogi on calas, magusvürtsikad friteeritud riisipallid, mida nüüdisajal süuäkse hommiku eineks, kuid mis endistel aegadel olevat olnud New Oreleansi Prantsuse kvartali populaarseim tänaval müüdav maiustus. Väga levinud on ka mereandidest paksud ja rammusad supid üldnimega bisque, mis pärinevad Hispaaniast.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa