Lõuna- Ameerika köök

  • Lõuna- Ameerika looma- ja taimeriik on väga omapärane. Kuna need maad asuvad ekvaatoril ja selle lähistel, on ülekaalus troopilised ja subtroopilised taimed. Maa isoleerituse tõttu arenes siin taimestik mida alles 16 sajandist alates Euroopasse hakati üle viima. Lõuna- Ameerikast on pärit kartul, mais, kakao, tomat, vanill ja paljud tesed taimed, milleta me ei oska praegu oma toite ette kujutada.
  • Ka loomastik on eksootiline. Lõuna- Ameerikast pärinevaid laamasid, guanaakosid, puumasid, tapiire ja papagoisid näeme loomaaias, kuigi paljud sealsed loomad ei talu meie loomaaedade tingimusi.
  • Rannik on rikas karploomade poolest, sisevetest püütakse meil tundmatuid kalaliike.
  • Looduslikud tingimused on väga mitmekesised. Monokultuuride kasvatamine on põlluviljakust tunduvalt vähendanud, siiski on toodang küllatki rikkalik. Kasvatatakse maniokki, bataate, ube, riisi, maisi, nisu: puuviljades on meiele tuntud banaanid, tsitrusviljad ja mõned pähkliliigid, palju kasvatatakse mangosid, kookospähkleid jm. Rohkesti on ka õlitaimi.
  • Toiduvalmistamisel ja serveerimisel on hispaania ja portugali mõju selgesti tuntav. Siia ümber asunud hispaanlaste ja portugali mõju selgesti tuntav. Magustoite ja magusaid küpsiseid hinnatakse väga kõrgelt ning tehakse rikkalikult. Maitseaineid lisatakse suures valikus, eelistatud on paljude vürtside segud.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa