Leedu köök

  • Leedus valmistatakse väga palju mitmesuguseid kartulitoite. Keedetud kartuleid antakse peaegu kõikide lihasuppide juurde, kui neid supi koostises ei esine. Toorest või keedetud kartulitest keedetakse, praetakse või küpsetatakse rulle, kooke, vormitoite, klimpe ja isegi vorste. Köögiviljadest on esikohal peedid ja porgandid. Peete valmistatakse borshi keetmiseks teisite ette kui mujal. Neid hapendatakse järgmisel viisil; kooritud keedetud peedid asetatakse purki või kaussi, peale valatakse keedetud vett ja lisatakse leiba (1 kg peetidele 25-30 grammi). Hoitakse 6 päeva toatemperatuuris. Lihatoite tehakse veise-, lamba- ja sealihast. Sageli hautatakse neid koos kartulitega, asetades kartulid hautatava liha peale, nii et nad aurus valmivad. Liha maitsestamiseks tarvitatakse mõnel juhul köömneid. Tangudest ning kruupidest valmistatakse peale putrude ja vormitoitude ka veri- ja valgeid vorste. Neid aga ei keedeta eelnevalt, vaid küpsetatakse praeahjus, lauale antakse rasvas hautatud sibulatega. Toitude maitsestamine on mõõdukas. Tarvitatakse peamiselt pipart, sibulaid, petersellilehti.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa