Taani köök

  • Taani on kuulus kui viljakas põllumajandusmaa. 2/3 selle pinnast on põldude ja aedade all. Eriti arenenud on Taanis karjakasvatus. Kasvatatakse lehmi, sigu, lambaid, kanu jt, saadakse rohkesti piima, võid, juustu, liha, mune jm. Head saaki annavad ka teravilja-, kaunvilja- kasvatus ning aiandus. Geograafilise asendi tõttu püütakse rohkesti kala. See kõik mõjustab toitlustamist. Toiduainete valik on lai, toiduvalmistamise võimalused avarad.
  • Kõige kuulsamad on Taani võileivad - rohke, äärmiselt mitmekesise kattega. Leiba võetakse nende jaoks tagasihoidlikult, kuid kattetoiduaineid on nii pillavalt, et need võileivad lähevad kallimaks kui tordid. Seejuures valmistatakse nad väga isuäratavalt ja kaunilt, kasutades toiduainete värvusi lausa kunstipärastes kombinatsioonides.
  • Taani perenaine valmistab sooja toitu tavaliselt ainult üks kord päevas - pärastlõunal. Teised söögikorrad koosnevad külmadest suupistetest või võileibadest.
  • Toite maitsestatakse väga hoolikalt, kuigi mahedalt. Sibulate asemel tarvitatakse sageli porrulauku, lihatoitudele lisatakse maitserohelist ning tavalistele vürtsidele ananassi, õunu ja juustu.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa