Tatari köök

  • Tatari rahva toidud paistavad silma oma originaalse valmistusviiside, maitseomaduste ja kujunduse poolest. Rikkalikult on rahvuslikke traditsioone toitude valikuks eri sündmuste jaoks ning nende serveerimiseks.
  • Tatarlaste eelistuim toiduaine on liha: värske lamba-, veise või hobuseliha. Vähem hinnataks soolatud, suitsutatud ja vinnutatud liha, kuid süüakse ka neid. Rohkesti tarbitakse lihatoidude valmistusviisiks on keetmine, harvem hautamine. Praetud lihatoite valmistatakse väga harva, sedagi pidusöökideks.
  • Tatarlased on vana põlluharija rahvas. Teraviljadest tuntakse juba iidsetest aegadest rukis, nisu, tatart, otra ja kaera. Neid tarvitatakse toiduks jahu ning tangudena. Mitmekesine on ka herneste ja läätsede kasutamine.
  • Piima tarbiti varem peamiselt töödeldult: või, hapupiima, kohupiima ja kuiva kohupiimana. Rõõska piima joodi ainult teega ja vedelate toitude koostisosana. Peamiseks joogiks on kuum tee. Praegu kasutatakse piima juba rohkem.
  • Kala ning köögiviljade osatähtsus toidus on tunduvalt väiksem. Jõekaladest tehakse pirukatäidised ja vormitoite. Köögiviljad on peamiselt maitseaineks ning lisanditeks. Neist leiavad kîge enam kasutamist kõrvits, peet, sibul, naeris, porgand, rõigas, kurk ja kapsas. Maitseks tarvitatakse piparmünti, paprikat, looberilehte, pipart ja mitmesuguseid teisi vürtse.
  • Vana tatari köök tundis ainult kuumiroogi. Neid anti mõnikord, eriti külalistele, lauale külmalt, kui külmroogade mõiste puudus. salatid ilmsuid tatari lauale hiljem, vene köögi mõjul. Ka praegu antakse salatiks ettenähtud aedviljad lauale liiikidena ega segata neid läbi. Väga rikkalik on tatari pirukate, küpsiste ja kookide valik. Suuri soolaseid pirukaid antakse lauale sageli põhitoiduna.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa