Tšehhi köök

  • Tšehhis on toidusedel üsna mitmekesine ning piirkonniti erisuguste kliima- ja maapinnatingimuste tõttu varieeruv.
  • Teraviljadest kasvatatakse kõige rohkem nisu ja rukist, vähem otra, maisi ja kaera. Rukkileivale lisatakse köömneid, nisujahust valmistatakse palju pannkooke, täidisega klimpe ja käkke. Täidiseks on sageli mooniseemned koos maitseainetega.
  • Sealiha süüakse palju suitsetatult, tihti ubadega keedetult. Levinud on ka veise- ja kodulinnukasvatus. Kalu saadakse peamiselt sisevetest- jõgedest ning tiikidest.
  • Köögiviljade valik vastab umbes meie võimalustele, rohkem kasutatakse aedube, sellereid ja porrulauku. Puuviljade valik on rikkalikum: lõuna pool kasvavad õlipuud, aprikoosid ja mitmesugused marjad.
  • Rõõsk piim kuulub peamiselt laste menüüsse, täiskasvanud eelistavad hapu- ning võipiima. Seda lisatakse toitudele hapukoore asemel ning serveeritakse soolaste ja magustoitude juurde.
  • Toitude valmistamisel rakendatakse mitmeid mujal vähe kasutatavaid viise (aedoad desserdiks, tume verekaste kaladele), millega saadakse huvitavaid kombinatsioone. Leivale määritakse tihti linnurasva. Praetakse searasva või taimeõliga, saiadele ja kookidele pannakse võid.
  • Toite maitsestatakse esmajoones kodumaiste ainetega - köömnete, mooni- ja seesamiseemnetega, küüslaugu, mee, kuivatatud seente, pähklite ja maitserohelisega. Vürtse lisatakse mõõdukalt. Tavaliselt lisatakse toitudele korraga mitmesuguseid maitseaineid, millega saavutatakse hõrgutav bukett.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa