Usbeki köök

  • Usbeki elamute juures on klimaatiliste tingimuste tõttu kaks kööki: suvel keedetakse väljas, talve elamus. Suveköök on kolme seinaga, tellistest põranda ja koldega, kus toidu keetmiseks on ülesriputatud malmpada.
  • Väga palju valmistatakse suppe- nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusöögiks. Suppide põhiaineks on lambaliha ja riis, maitseköögiviljad. Suppide jaoks liha sageli praetakse väikeste tükkidena, harvem keedetakse suurema tükina. Valmis supile lisatakse mõnel juhul hapupiima, ning nagu mujal lisatakse hapukoort. Omapärane on usbekkide piimatee (shitshai), mis kuulub ka suppide liiki. Sageli tehakse suvel külmi suppe hapupiimast.
  • Teistest toitudest on tähtsamad pilafid. Neid keedetakse lihaga ja ilma. Tihti lisatakse pilafile rosinaid, rohkesti porgandeid ja sibulaid.
  • Shashlõkid marineeritakse enne röstimist aniisi ja paprikapulbriga maitsestatud marinadis ning puistatakse üle jahuga.
  • Tainastest on levinuim mage tihke kodunuudlitaigen. Sellest tehakse aurus või vees keedetud ning rohkes rasvas praetud pirukaid, mida süüakse iseseisva roa- või supina, kastme või lihatoidu lisandina.
  • Magustoitudest on tuntud bekmess- puuvilja-, meloni-, arbuusi- mahlast keedetud paks siirup. Kisselle keedetakse kasvama läinud nisust, lamba- ja kitsepiimast.
  • Maitseaineid kasutatakse palju: petersell, till, kinza, piparmünt, kaneel, pipar, paprika, ingver, safran, aniis jm.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa