Hapuoblikas

ladina k: [ Rumex acetosa L. ]

  • Hapuoblikas on kevadel üks varasemaid püsiköögivilju, mille lehtedest valmistatakse rohelist suppi. Hapuoblikas sisaldab 12-60 mg% C-vitamiini, 2,0-3,5 mg%karotiini, õunhapet. Noored taimed sisaldavad vähem oblikhapet, sellepärast on nad ka tervislikumad. Nooremad võrsed sisaldavad vähem oblikhapet ja seetõttu on nad tervislikumad. Sobib kõikide praadide juurde, kuid teda võib hautada ja lisada ka toorsalatitele. Oblikast saab kevadel väga hea rohelise vitamiiniküllase supi. Suuremas koguses tarvitamisel on soovitatav liigse oblikhappe eemaldamiseks kallata nad üle keeva veega. 
  • Hapukas maitse.
  • Kasutakse nagu spinatit, väga hästi sobib salatitesse. Teda on võimalik kasutada kui maitsetaime, kuid rohkemal hulgal kasutatakse suppides, salatites, pirukatäidistes. Suurema koguse kasutamisel tuleks neid balansheerida (lasta kuumas vees kiiresti keema tõusta), et eemaldada liigset oblikhapet. Supi valmistamisel võib kasutada ka pestud munakoort, mis seob oblikhapet (pärast välja võtta). Lihapuljongis keedetud supile lisatakse serveerimisel keedetud muna ja haput või rõõska koort. Oblika lehti võib lisada kohupiimale, rohelistele salatitele, kastmetele ja suppidele. Noortest lehtedest valmistatakse oblikasalatit ja -suppi, hautatakse koos valge peakapsa või spinatiga. Sobib hästi koos teiste varakevadiste maitsetaimede - murulaugu, tilli, peterselli, kurgirohu, estragoni, leesputke ja aedharaputkega. Oblikat võib lisada kõikidesse köögivilja hautistesse, mille maitsestamiseks sobib küüslauk ja till.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa