Naat

ladina k: [ aegopodium podagraria ]

  • Naat põrmustab nälja, taastab tervise. Sarikaliste sugukonda kuuluv naat on Euraasia sageli esinev kõrge rohttaim. Kasvab võsastikus, leht- ja segametsades, parkides ja tülika umbrohuna aias. Naadi kirjuleheline sort on Põhja-Ameerikas soositud pinnataim. Eestlastele ei ole naat ilutaimena vastuvõetav, sest temaga seondub palju ebameeldivat. Suhtumist ei kõiguta ka tavapärasest erinev lehevärv - umbrohi jääb umbrohuks. Ometi koheldi keskajal naati kui pühaduseürti. Meie aedadesse on inimene selle metsast toonud. Ometi on naadilehtedel raviomadused ja toiduski hea. Toidus kasutati teda vanasti agaralt Venemaal, Siberis, Skandinaaviamaades ning Kesk-Euroopas. Vanasti pakkisid turukaupmehed eeterlikke õlisid sisaldavatesse naadilehtedesse köögivilju, et kaup püsiks värskem ja lõhnaks hästi. Naat on eriti rikas E-vitamiini poolest. Peale selle on rohkesti C-vitamiini, eeterlikke õlisid. Leidub antioksüdante (organismi kaitseained, mineraalaineid, kiudaineid (reguleerivad soolte ja südame tegevust)). Naadis on ka sooltebaktereid hävitavaid aineid ja flavonoide (värvaineid). Naadist valmistatud toit on kergesti omastatav ja puhastab organismi. Aitab seedimisprotsessi tasakaalustada. omastada paremini nii valke kui süsivesikuid. Noored lehed toiduna-teena soodustavad liigse vee eemaldamist organismist, parandavad samal ajal seedeelundite tegevust (lahtistavalt), kõrvaldavad põletikud (reuma, podagra, liigese põletik). Salatina võib toime olla üsnagi tugev (suur kogus), millest peaks hoiduma sapipõie- ja kõhunäärmepõletikuga inimesed. Naadist võib valmistada ka teed. (1 tl peenestatud lehti 1 kl kuumale veele). Tee aromatiseerimiseks sobib lisada piparmünti, melissi, kasepungi. Naat sobib ka tinktuuride ja salvide valmistamiseks. Õlitinktuuride valmistamiseks valatakse see otse droogile (tumedasse purki) ja lastakse paar nädalat aknal päikese käes seista. Seejärel õli kurnatakse ja hoitakse edaspidi jahedas kohas, valguse eest kaitstult. Piirituse või viinaga toimeaineid välja ekstrahheerides on meetod sama, ainult võib hoida koos ürdiga lühemat aega enne kurnamist (pidevalt loksutada!). Reumahaiged võiks teha naadivanne. Selleks valatakse taimedele kuum vesi ja soojendatakse vett veidi pliidil, kuni bioloogiliselt aktiivsed ained eralduvad. Leotis kurnatakse ja valatakse vannivette. Kevadisest naadist saab valmistada ka mahla. On küll üsna tülikas toiming, kuid saame kiirelt kätte bioloogiliselt aktiivsed toimeained, vitamiinid, mineraalained. Suuremal hulgal valmistades võib kergelt pastöriseerida, sulgeda õhukindlalt ja hoida külmkapis. Kevadiste lehtede hoidistamiseks võib kasutada ka sügavkülmikut või kuivatada. Hea podagraravimina tuleks siiski mõelda kuivatamisele, olgugi et eriti populaarseks ravimtaimeks rahva hulgas pole kujunenud. Korjata tuleks päikesepaistelise ilmaga - on aromaatsem ja toime tugevam. Eelistada tuleks kevadist korjet, siis on naadis rohkelt eeterlikke õlisid.
  • kasutatakse noori lehti ja võsusid salatisegus.
  • Valmistusviis nagu spinatil. Naati kasutatakse toiduvalmistamisel kas iseseisva salatina või suppides, vormiroogades jt. Naati võib kasutada toiduks kogu suve, kuid ikka noori lehti. Naadilehed sobivad paljude taimedega kasutada, eriti salatites, kuid valmistada võib ka iseseisvana. Lisada võib hiirekõrva, võilille, põdrakanepi, jänesekapsa, paiselehe, hapuoblika lehti ja kultuurtaimedest rabarberit, tomatit, kurki jms. Salatit võib segada kastmetega, kasutades õli, hapukoort, majoneesi, maitsestamata jogurtit, kefiiri, petti jm. Salatikastmed võib maitsestada peterselli, küüslaugu pealsetega, kresssalatiga, piparrohuga, tilliga, aedliivateega jm.
  • Naat rikastab liha- ja kalarooga, piima- või leivasuppi. Võib lisada hautistele, kotlettidele, pikkpoissi, pannkoogi- või pirukataignasse (täidisesse). Peenestatud naadilehti võib lisada ka kala-, liha- või kartulisalatisse. Võib ka marineerida ja hapendada. Vähese soola ja suhkruga marinaadis, millele lisatud piparrohtu või aed-liivateed, tuleb lehed kõigepealt kergelt läbi keeta. Seejärel nõrutatakse vedelikust ja süüakse kui lisandit või iseseisvana. Samas võib nad tihedalt purki laduda, uuesti marinaad peale valada ja kohe sulgeda. Naadilehed sobivad ka hapendamiseks, parem koos kapsa, hapuoblika, võilille või nõgesega. Eelnevalt töödeldakse naadilehti keeva veega, nõrutatakse sõelal kuivemaks ja laotakse siis purki soolaga kihiti. Tambitakse kinni, peale pannakse marli ja vajutiseks raskus. Purgi võib ka kaanega õhukindlalt sulgeda. Hapendatud taimed sobivad hästi toorsalatitesse ja suppidesse.
  • Naati võib ka soolata, siinjuures maitsestamiseks sobivad paremini till, majoraan ja petersell.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Your Momma 17.mai 2017 19:41
Naat on väga hea. Kuna kasvab igal pool, saab pidevalt toorelt süüa. Pole vaja töö juurde või jalutuskäigule lõunasööki/näksimist kaasa võtta, ikka naati ja nõgest närida. I love it.
inimkonnale 10.juuni 2016 02:35
Need ravitaimed võiksid mass toodangusse viia et ka iga inimene saaks abi oma hädadele ja samuti võiksid inimesed teadlikud olla ravitaimedes ja ka teisi ravitaime mis Eestimaal kasvab et me tunneksime neid taimi ja teaksime millist võiks kasu olla! Kes vähege rohkem metsa taimi teab andku kõigile teada et teaksime millist tasuks korjata!
1