Kibuvits

ladina k: [Rosa]

  • Looniidul, pärisniidul, puisniidul, vahel ka metsaservades. Enamasti valguslembesed.
  • Meil looduslikud liigid on külmakindlad, kuid rohked kultuursordid külmaõrnad. Viimased on ka võrdlemisi nõudlikud mullaviljakuse ja -niiskuse suhtes. Põhjapoolkera paras- ja lähistroopilises vööndis, üksikute liikide levila tungib põhjas kuni tundraaladeni. Enamik kultuurroosidena tuntud liike pärineb Kesk- ja Edela-Aasiast.
  • Laialdaselt kasutatakse kibuvitsa paljunemisvahendid. Õitest tehakse kuulsat roosiõli, mida kasutatakse meeldiva roosiõielõhna saamiseks. Peale õli eemaldamist saab õielehtedest veel moosigi keeta, nii et õied võib täielikult ära kasutada. Eriti rohkesti tarvitatakse aga kibuvitsade marju. Botaanikud ütlevad, et need ei olegi tegelikult marjad, vaid imeliku nimega viljad: tõrsikud. See on lihaka viljalihaga vili, mille siseküljel on pähklikesed. Kuid see ei vähenda nende väärtust. Nad sisaldavad rohkest mitmeid vitamiine, eriti aga vitamiini C. Nii kuulub kibuvitsamari ka vitamiinitee koostisse. Tee valmistamiseks tuleb võtta pool teelusikatäit kibuvitsamarju ja samapalju musti sõstraid või pihlakaid. Marjadele valatakse klaas keevat vett ja seejärel lastakse sellel tund tõmmata. Pärast kurnamist võib lisada maitse järgi suhkrut. Juua tuleb kolm või neli korda päevas pool klaasi korraga. Kui teed teha vaid kibuvitsamarjadest, siis soovitatakse neid esmalt veerand tundi keeta, seejärel aga lasta veel ööpäev seista. Sel juhul tuleb kibuvitsa viljadest rohkem toimeaineid välja. Kibuvitsa tee teeb inimest ka lihtsalt tugevamaks ja peletab väsimuse. Koos teiste taimedega aitab see isegi viirushaiguste ja veresoonte lupjumise vastu. Mõningaid liike kasvatatakse tööstuslikel eesmärkidel: kroonlehtedest toodetakse roosiõli. Toiduainetööstuses tehakse kroonlehtedest keedist, ka peale roosiõli eraldamist. Paljude meie looduslike liikide viljad sisaldavad rohkelt vitamiini C ja ka teisi, mistõttu need on polüvitamiinpreparaatide tooraineks. Kasvatatakse dekoratiivsetel eesmärkidel, eriti hinnatud on täidisõielised sordid. Paljude liikide viljadel on suur tähtsus rahvameditsiinis. Tarvitatakse teena, on hea vitamiiniallikas, kuid ka sapinõristi ja organismi tugevdaja-taastaja. Kibuvitsa viljadest võib valmistada ka moosi.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa