Kukeseen

  • ladina k: [Cantaharelleus cibarius]

Meie seenemetsade kaunitar kukeseen ei hiilga mitte ainult kauni välimusega, vaid on oskuslikul valmistamisel ka vähemalt sama maitsev kui ðampinjon, kirka värvi poolest aga annab viimasele isegi silmad ette.

Valel käsitlemisel võivad kukeseened aga muutuda ootamatult vintsketeks ja kaotada oma hea maitse. Teisalt ei sisalda nn õige käsitlemine midagi keerulist või enneolematut. Seente puhastamisel tuleb vältida vett ning seened kuivalt puhtaks harjata, raputada või pühkida; äärmisel juhul võib hõreda kurna peale asetatud seened veega korraks üle kallata, misjärel tuleks kollased iludused kohe köögipaberiga kuivaks patsutada. Et seened järgneval kuumtöötlemisel vintskeiks ei muutuks, peab hoolega vältima kõrget temperatuuri ning liiga pikka kuumutamist.

Kukeseened sisaldavad A-vitamiini. Kukeseeni on kerge tunda nende iseloomuliku kuju ja kõva kollase liha poolest, mis kergesti ei rikne. Vürtsilõhnane ja maitsev.
Metsaprahi eemaldamiseks on hea kasutada väikest laia otsaga pintslit kuid võid ka kasutada krobelise pinnaga riidest lappi või paberit. Seene jalad lõika ära, sest need on sitked. Loputa kiiresti, nõruta ja suuremad seened tükelda. Tarvitatakse peamiselt praetult, kupatamata, kastmeteks.
Kukeseeni säilitatakse õhukindlalt suletud purkides, ka praetult.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa