Jahuparandaja ehk jahuparandi

Nii nimetatakse kontsentreeritud toitainesegusid, mille ülesanne on tasakaalustada toote (leiva, saia, sepiku, küpsiste jne) koostisainete soovimatuid mõjusid taina valmistamisel ja käsitsemisel. Tegemist on toidu lisaainete rühma kuuluvate ühenditega. Saia-leivatoodete valmistamisel lisatakse vajadusel mitmesuguseid jahuparandajaid, sest jahu kvaliteet oleneb vilja kasvukohast. Jahuparandajad on enamasti looduslikku päritolu, neid ei nimetata küll säilitusaineteks, ent neil on siiski toodete säilivusaega pikendav omadus. Levinuim jahuparandaja on näiteks askorbiinhape (E300) ehk C vitamiin. Selle lisamine valgendab jahu, lühendab jahu jahvatamisjärgset laagerdusaega ja mõjub hästi taina sitkust määravale kleepvalgu omadustele. Teine väga levinud jahuparandaja koodiga E472 on emulgaator ja stabilisaator, mis on segu rasvhapete mono- ja diglütseriidide erinevatest estritest koos mitmete orgaaniliste hapetega (sidrunhappega, äädikhappega jne). Jahuparandajatena on veel tuntud karbamiid (E927), L-tsüsteiin (E920), stearüültantraat (E483) jne.
Nii nagu lisaainete puhul, on ka jahuparandajate kasutamine toidutööstuses reguleeritud toidu/ravimi/tervise-asutuste poolt.

 

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa