Kondiitrikott

  • inglise k: pastry bag
  • soome k: pursotinpussi

Nagu nimestki võib järeldada, on kõnealune kott üks kondiitri põhilisi töövahendeid.

Kasutamine. Professionaalne kondiiter kasutab kondiitrikotti tortide-kookide kaunistamisel ning ka väikeste küpsiste, tuuletaskute, beseekookide ja muude väikeste küpsetiste vormimisel. Samal eesmärgil võib kondiitrikotti kasutada ka kodukokk. Ehtsatega sarnanevat võikreemist lilleõite meisterdamist iseseisvalt ära ei õpi, aga ega seda keegi kodukokalt ootagi. See-eest saab iga vähegi tragim kodukokk pärast allpool leiduvate juhiste läbilugemist ja väikest harjutamist kindlasti hakkama kartulipüreest rosettide pritsimisega ning võib varsti asuda ka keerukamate tegevuste juurde.

Kirjeldus. Kondiitrikott kujutab endast mõlemast otsast lahtist koonusekujulist kotti. Laiemast otsast pannakse sisse kreem või taigen, mis pressitakse välja läbi kitsamasse otsa paigutatud figuurse otsaku. Otsaku suurus ja kuju valitakse vastavalt vajadusele.

Kilekott kondiitrikoti asemel. Vahukoort ja ka mõnda teist õhulist kreemi võib kondiitrikoti puudumisel koogile pritsida ka läbi paksema kilekoti. Tõstke kreem lusikaga kilekotti, täites sellest mitte enam kui 2/3, ja laske vajuda ühte nurka. Suruge õhk koti ülemisest osast välja, sulgege kott ning lõigake täidetud kotiosast nurk kääridega mõne millimeetri kauguselt maha. Kui saadud ava osutub ebapiisavalt väikeseks, saate seda nüüd suurendada; vastupidine toiming pole enam võimalik. Taignate või tihkete täidiste-kreemide jaoks taoline aseaine ei sobi, kuna kilekoti ots võib survele mitte vastu panna ja õmblusest lõheneda. Lõigatud nurga sisse võib sobitada ka otsaku, kuid seegi lõhub koti üsna kiiresti.

Paberist kondiitritorbik. Ühekordselt kasutatava kondiitrikoti eriti peenikeste triipude ja kirjade tegemiseks saab küpsetuspaberist või pärgamendist. Kuna taoline kott võimaldab saavutada peenemaid triipe kui sissepandavad otsakud, kasutavad ka profikondiitrid tortidele imeõrnade kaunistuste joonistamiseks just paberist (mõnikord aga ka erilisest tsellofaanist) torbikuid.

Lõigake ühest eelnimetatud materjalist 25 cm küljepikkusega ruut ning poolitage see piki diagonaali kaheks kolmnurgaks. Üks neist läheb kasutusse, teine kas jääb tagavaraks või saate sellest kohe vormida teise koonuse teisevärvilise täidise jaoks. Haarake kolmnurga kõige pikema külje keskpunkt oma mitte-töökäe nimetissõrme ja pöidla vahele, töökäega aga haarake kolmnurga ülemisest nurgast ja keerake paber koonuseks ehk lihtsamalt öeldes torbikuks. Torbik on õigesti kokku pandud, kui paberi kõik kolm nurka ühes punktis kokku saavad.

Keerake see mitmest kihist moodustunud teravnurk torbiku siseküljele ja triikige pöidlaküünega tugevasti maha, et torbik lahti ei läheks. Täitke torbik poolest saati kreemiga ja voltige lai lahtine ots mitu korda tagasi, et kreem ei hakkaks välja pitsuma; soovi korral kinnitage kirjaklambri või teibiga. Lõigake alumisest otsast kääridega maha imepisike tükike. Asetage torbik lauale ja pange oma töökäsi torbiku peale nii, et saate sellest haarata ühelt poolt sõrmedega ja teiselt poolt pöidlaga, kokkuvolditud laiem ots aga toetub teie peopessa. Kreemi väljasurumisel hoidke torbikut tööpinna suhtes umbes 45° nurga all. Mitte-töökäe nimetissõrm võib töökäe pöialt kergelt toetada, et mustri väljajoonistamine paremini õnnestuks.

Õige paksusega kreem. Imepeene avaga pabertorbikuga töötades on kreemi õige paksus palju määravama tähtsusega kui teiste töövahendite puhul. Liiga tihket kreemi on tillukesest avast väga raske välja pigistada, joon katkeb sageli ning käsi kipub pingutusest värisema. Töötamine on kõige hõlpsam, kui kreemi koonuse tipust väljasurumiseks läheb tarvis vaid kerget survet, kuid samas ei tohi kreem ka iseenesest välja voolata.

Kondiitrikott. Õige kondiitrikott on valmistatud tihedast, kuid suhteliselt õhukesest ja elastset materjalist – nailonist, plastist, õhukesest purjeriidest vms. Koti mõlemad otsad on tavaliselt mingil kombel tugevdatud ja/või muudetud mittehargnevaks. Koti juurde kuulub alati vähemalt paar otsakut ning sageli ka keermega vahedetail, mille abil otsakuid saab hõlpsasti kotiga ühendada. Vahedetail pannakse seestpoolt tühja kotti, kuid osa vahedetailist jääb kotisuust väljapoole ning lubab töötamise ajal otsakuid soovi korral hõlpsasti vahetada. Mõne firma kottidel on koguni kaks lisadetaili. Samas on ka lihtsamaid ja odavamaid kotte, millel vahedetaili ei ole ning seepärast saab otsakuid vahetada ainult tühja koti puhul.

Ostmine. Kondiitrikotte leiate mõne suurema kaubamaja köögitarvete osakonnast; pudi-padiga kauplevatest tänavaputkadest ühtki töövahendit osta ei tasu. Poest saate kindlasti soetada ka vahedetailiga sobivaid lisaotsakuid kas ühekaupa või terve komplektina. Väga otstarbekaid ja vastupidavaid köögivahendeid, sh ka kondiitrikotte, pakub oma toodangut kodumüügi kaudu levitav firma Tupperware.

Otsaku valimine. Peenemate triipude, lihtsate figuuride või näiteks sünnipäevalapse nime joonistamiseks valige väikese läbimõõduga lihtne otsak. Rosettide (õiekujuliste tupsude) ja reljeefsete triipude kujundamiseks sobivad erineva suurusega tähekujulised otsakud. Kallimate kondiitrikottide juurde kuuluvates komplektides on kindlasti ka selliseid, millega ajapikku võite õppida tegema mitmesuguseid õielehti ja lehti ning isegi terveid õisi. Harjutamiseks on kõige odavam ja käepärasem kartulipüree, mida saab vastavalt vajadusele valmistada kas tihedamana ja vedelamana ning võimaldades nõnda imiteerida erinevaid taignaid ja kreeme.

Koti täitmine. Asetage (vahedetail ja) valitud otsak paigale ning kinnitage. Võtke kotist oma mitte-töökäega kinni ja keerake koti serv 5–7 cm laiuse mansetina tagasi. Hoides kotti manseti alt, tõstke kreem kotti, puhastades lusikat vajadusel vastu koti siseserva. Täitke kott mitte rohkem kui poole kõrguseni. Seejärel voltige mansett uuesti üles, keerake koti vabale osale vint peale ja pressige kotti ettevaatlikult, kuni otsakust väljub kotis olnud õhk ning kreem hakkab paistma.

Eelmisest hõlpsam ja vähem osavust nõudev viis koti täitmiseks on asetada ettevalmistatud kott otsapidi sobiva suurusega kannu või kõrgesse joogiklaasi ning voltida siis serv mansetina tagasi. Edaspidine toimub analoogiliselt eelmises lõigus kirjeldatuga.

Mõned salatrikid. Voolava kreemi või taigna puhul hakkab see kohe otsakust välja nõrguma. Selle takistamiseks saate piisavalt elastsest ja õhukesest materjalist kotile keerata otsakust või vahedetailist veidi kõrgemal vindi peale ning suruda vindiga osa tugevasti otsaku sisse. Alles siis, kui kott on vajaliku kõrguseni täis ning asub kaunistatava pinna kohal, keerake vint lahti ning laske kreemil alla vajuda. Vindi pealekeeramist saate appi võtta ka siis, kui töö katkestamisel tuleb kott vahepeal külma panna.

Kotiga töötamine. Hoidke kondiitrikoti ülemisest kinnikeeratud kohast kinni ühe käe pöidla ja nimetissõrmega ja suruge ja keerake tasakesi, kuni otsakust hakkab kreem välja tungima. Teise käega hoidke kotti otsaku ligidalt ning kasutage seda kätt ainult koti juhtimiseks, mitte pigistamiseks. NB! Eelneva harjutamise käigus saab teile kindlasti selgeks, kumb käsi on teil osavam juhtima ja kumb kreemi välja suruma. Käed töötagu kooskõlastatult: üks käsi ainult surub ja teine ainult juhib. Alustage surumisega hetk varem, kui otsakut juhtiv käsi liikuma hakkab. Lõpetage surumine jällegi hetk enne seda, kui joonistatud kujund valmis saab. Nagu eelpool öeldud, võite harjutamiseks kasutada kartuliputru, sest kondiitrikotiga töötamine vajab tõesti mõningast kogemust.

Õiged töövõtted. Valige surumise tugevus vastavalt taigna või kreemi tihedusele. Hoidke otsak kaunistatava pinna või ahjuplaadi suhtes 45° nurga all. Koti ülemine ots koos seda hoidva käega olgu surutud vastu rindkeret ning keha kergelt kaldus laua suunas.

Koti puhastamine.Ühekordselt kasutatavate torbikute ja kilekottide tee lõpeb prüginõus, kuid kondiitrikott peske iga kord põhjalikult puhtaks, pöörates erilist tähelepanu sisemistele õmblustele. Kuivama pange pahempidi pööratud kott kõrge pudeli peale, kuhu ta võiks jääda tuulduma järgmise päevani. Kui aga märkate, et kotile tekib ebameeldiv lõhn, mis pestes kaduda ei taha, on tulnud aeg kott uue vastu välja vahetada.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa