Kupatamine

Kupatamine kujutab endast seente keetmist rohkes vees.
See on vajalik mõru maitsega või õrnalt mürgiste seente puhul, nagu riisikad (v.a kuuse- ja porgandiriisikad) ning enamik pilvikuid. Liitri seente kohta võta kupatamisel 3–4 l vett. Pane puhastatud seened kuuma vette ja keeda kuni 20 minutit, seejärel nõruta ning loputa külma veega.
Mingil juhul ei tohi kupatamisvett kasutada toidutegemisel, sest seentes leiduvad mürkained eralduvad just sinna.
Mõnele seeneliigile piisab ühest kupatamisest. Kibekate seente puhul tuleb seda teha aga mitu korda (männi- ja kaseriisikad, võiseened). Seeni kupatatakse 10–20 minutit olenevalt nende suurusest ja liigist. Lühemast ajast piisab õrna viljalihaga ja mahedamaitselistele seentele, nagu pilvikud ning osa heinikuid.
Pikemat aega vajavad tugeva viljaliha ja mõru maitsega riisikad. Kupatamisel lõpetavad ensüümid tegevuse ja seente säilivus paraneb. Lisaks kahjulikele ainetele eralduvad vette kasulikud, mistõttu ei tasu ka üleliia kaua keeta.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa