Uudiskiri Instagram Facebook
 
Toidu valmistamine

Denatureerumine

Igasuguse toiduvalmistamise juures toimuvad proteiinidega muutused. Ainult õigesti töödeldes saadakse proteiinirikastest toiduainetest heakvaliteediline ja maitsev toit. Kui proteiinirikkaid toiduaineid kuumutatakse, käsitletakse mehaaniliselt või segatakse tugevasti koos happe-või soolalahusega, siis nende sisemised sidemed rikutakse ja proteiinid denatureeruvad. Molekulide ehitus puruneb ja suurem osa veesidumisvõimest hävib ning proteiinide lahustuvus väheneb.

Praktikas avaldub see:
pihvi praadides – küpsetamata poolele tekivad vedeliku piisad;
liha keetmisel kui liha pannakse keema külma vette – moodustub vaht;
liha ahjus küpsetades – praepannile moodustub praeleem;
heeringat soolates – kala muutub kõvaks ja ohtralt eraldub vedelikku (osmoosi mõjul).

PrindiSoovita sõbrale Instagram
Kommentaare 0

KOMMENTAARID

Lisa kommentaar

Uued retseptid

Brokoli-juustusupp

Püreesupid
Brokoli-juustusupp