Palsamiäädikas

Aceto Balsamico di Modena, on luksuslik toode, mida selle algsel patenteeritud kujul tehakse vaid Modenas, Põhja-Itaalias. Parimatest viinamarjadest valmistatud valge vein keedetakse erilisel viisil kokku (aurutatakse vesi välja), kääritatakse veinipärmi abil veiniks ja pannakse väikestesse (mahuga umbes 13 liitrit) kastani-, kirsi- või kadakapuust valmistatud vaatidesse, kus äädikas laagerdub vähemalt 12 aastat, kuid vanimad sordid kuni sada aastat. Originaal-palsamiäädikas on väga aromaatne, tumepruun paks vedelik, millele äädikaga on väga vähe ühist. Ja muidugi on ta väga kallis.

Laagerdumise ajal väheneb äädika maht pidevalt, sest vesi aurub vähehaaval läbi tünni seinte. On ka odavamaid, lühemat aega laagerdunud sorte või isegi kiirmeetodil valmistatud jäljendusi.

Palsamiäädika hirmkallis hind tuleneb sellest, et kui ühel aakril (4000 m²) kasvanud viinamarjadest saab tootja umbes 3000 liitrit tavalist veiniäädikat, siis 12 aastat laagerdunud balsamiäädikat saab ta vaid 100 liitrit ehk 30 korda väiksema koguse.

Originaal-palsamiäädikat tarvitavad Itaalia ülikud maasikate juurde või siis joovad seda väikese lonksu tervise edendamiseks.

Keskmises hinnaklassis oleva palsamiäädikaga tasub maitsestada kodus tehtud majoneesi ja sinepit ning populaarset vinegrettkastet ehk õli-äädikakastet.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa